Koszban és szemétben tartották hat gyereküket

2020.01.22. 14:41

Másfél év börtönbüntetésre ítélték – három év próbaidőre felfüggesztve – azokat a szülőket, akik hat gyermekük testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették, erről döntött jogerősen kedden a Siklósi Járásbíróság.

A Pécsi Törvényszék szerdai tájékoztatása szerint szülői felügyeleti jogukat is megszüntették. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, annak idejére elrendelte a vádlottak pártfogó felügyeletét.

Mint írták, a szülők szűkös anyagi körülmények között éltek, egyikük sem rendelkezett munkahellyel, rendszeres jövedelemmel. Lakóhelyüket és annak környezetét rendkívüli mértékben elhanyagolták, házuk és annak udvara rendezetlen és szennyezett volt. Emiatt a családgondozók először alapellátásban részesítették a gyerekeket, majd 2014 júniusában elrendelték, hogy vegyék védelem alá őket.

A szülők ennek ellenére továbbra sem tettek eleget kötelezettségeiknek: heteken át nem takarítottak, lakókörnyezetük rendkívül szennyezett volt, például a lakóházban tárolták a szemeteszsákokat, ami fertőzésveszélyes volt. Nem szereztek be elegendő mennyiségű tűzifát és a gyerekek megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak, írja az MTI.

Óvodás korú gyermekeiket nem járatták óvodába sem, így nem gondoskodtak megfelelő nevelésükről, fejlesztésükről és ellátásukról sem. Emellett gyermekeiket érzelmileg elhanyagolták, nem foglalkoztak, nem játszottak velük. A bíróság megállapítása szerint a szülők súlyosan megszegték a kiskorúak nevelésére vonatkozó kötelességüket, ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.