Közel fél óra alatt ért ki a rendőri erősítés Csenyétére

HUSZ4114
2020.01.28. 15:40

A rendőrség és a mentőszolgálat sem adja ki azokat a hangfelvételeket, amelyeket akkor rögzítettek, amikor egy 49 éves férfihoz hívtak segítséget Csenyétére. Múlt szombaton a mentők azért nem mentek be a romatelepre, mert rendőri erősítésre vártak, de mire az erősítés megérkezett, a férfi meghalt. Az Országos Mentőszolgálat szerint kollégáikat már telefonon fenyegették és szidták a hozzátartozók, ezért utasították arra a mentőegységet, hogy várjanak. 

Az Index információja szerint az első hívást 19 óra 9 perckor fogadta a 112 operátora, aki a segélyhívást nem sokkal később tovább is kapcsolta a mentőknek. A protokoll is ez, ha ugyanis a bejelentő mentőt kér, a 112 munkatársainak 40 másodperc után tovább kell kapcsolniuk a segélyhívást. Miközben a mentők telefonon segítették a férfi újraélesztését, az első mentőegység 19 óra 37 perckor megérkezett Csenyéte határába, és ott megállt.

Az Index úgy tudja, elsőként a 112 operátora kérdezte meg a mentésirányítót, hogy kérnek-e rendőri intézkedést, majd konferenciahívást indított a mentők és a rendőrök között.

19 óra 9 perc és 19 óra 37 perc között legalább hét hívás futott be Csenyétéről a 112 Segélyhívó Központba, ezek közül mindegyiket továbbkapcsolták a mentőkhöz.

A hívások – információnk szerint – főként arról szóltak, hogy „jöjjenek már, siessenek a mentők!”, és volt olyan segélykérő, aki mentőhelikoptert kért (a bejelentő nem tudta, hogy sötétben nem száll fel helikopter – a szerk.), de durva fenyegetés a hangfelvételeken nem hallatszott.

Úgy tudjuk, olyan viszont hallható a felvételen, amikor a mentők arról beszélnek, hogy küldjék el a ház köré gyűlt embereket, mert így nem mernek bemenni.

A helyiek korábban arról beszéltek az Indexnek, hogy a segítségre szoruló férfi házához csaknem kétszáz ember gyűlt össze. Az eszméletlen férfit végül a település polgármestere vitte autóval a falu határában várakozó mentőknek, akik már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Kiss István polgármester az Indexnek azt mondta, hogy miután Kótai Győzőt átadta a mentőknek, még legalább 15 perc telt el, mire a rendőrök megérkeztek. Megkérdeztük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy mikor és hány rendőri egységet küldtek Csenyétére, és a rendőrök végül hány órakor érkeztek meg, de ezekre a kérdésekre a nyomozás miatt nem válaszoltak. Az eddigi információk alapján az viszont egyre valószínűbb, hogy a rendőri erősítés az első segélyhívást követően, közel harminc perc alatt ért a helyszínre.

(Borítókép: Csenyéte látképe 2020 január 27-én - fotó: Huszti István / Index)