Nagyszabású emlékművet állít a főváros a háborúban megerőszakolt nőknek

DMARC20191211004
2020.01.28. 15:56
Lánchíd, Római-part, Háborúkban megerőszakolt nők emlékműve - ezek lesznek az érdekesebb témák a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, de a legnagyobb vitát valószínűleg a testület működési szabályainak módosítása váltja majd ki.

A testületi ülés egyik első témája a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz, amin már előzetesen összecsapott a városvezetés és a Fidesz-frakció vezetője. Láng Zsolt frakcióvezető szerint Karácsony Gergely durván korlátozná a fővárosi képviselők demokratikus jogait a módosítással. Példának hozta fel, hogy a mostani ülésezési rend szerint hétfő éjfélig kapják meg az előterjesztéseket, ezután kedd délig lenne lehetőségük a módosítások megfogalmazására, kivéve a főpolgármestert, aki bármeddig benyújthat módosító javaslatot. Ez sérti szerinte az egyenjogúságot. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szerint a tervezett módosítás a több párbeszédről, a több ellenzéki jogkörről szól és arról, hogy a városlakók jobban beleszólhassanak a fővárost érintő döntésekbe, de nincs benne semmi, ami ne lenne benne a jelenleg hatályos szmsz-ben vagy ne a törvényből fakadna. 

A belső szabályok kitárgyalása után ráfordulnak a képviselők a pénzügyekre, és várhatóan elfogadják a forrásmegosztásról szóló rendeletet. Ennek lényege, hogy a fővárosi önkormányzatnak, valamint a 23 kerületi önkormányzatnak az idegenforgalmiadó-, és az iparűzésiadó-bevétel adja bevételeinek túlnyomó részét - amin meg kell osztozniuk. Idén eszerint a kerületi önkormányzatokat összesen 145,5 milliárd Ft, míg a Fővárosi Önkormányzatot 171,1 milliárd Ft illeti meg. A tavalyi bevételekhez képest tíz százalékkal több pénzt lehet elosztani.

Ezután foglalkozik a közgyűlés a Lánchíd felújításával és majdani szerepével is. Mint arról beszámoltunk, a jelenlegi helyzet szerint a hídfelújításra nincs elég pénz, még úgy se, ha az Alagút felújítását elhagyják. Az előterjesztő Karácsony Gergely főpolgármester leszögezi a javaslatban, hogy amellett van, hogy a jövőben a gépjárműforgalmat a lehetőségekhez képest minél nagyobb mértékben korlátozzák a hídon.

Döntenek a képviselők arról is, hogy 27 budapesti ipari épület (ebből tíz a Ganz negyedben) és tíz, főleg belvárosi, terepszint alatti illemhely helyi védettséget kapjon. Új utcanevekről is szavaznak: a III. kerületi 17005/59 hrsz. névtelen közterület Dr. Schultheisz Frigyes sétány, a szintén III. kerületi 65538 hrsz. névtelen közterület Somogyi József köz, a X. kerületi Gyógyszergyári utca egy része (39210/90 és 39210/184 hrsz.) Orbán István utca, és a XII. kerületi Pihenő út (10886/31 hrsz.) pedig Korányi Frigyes út lehet szerdától.

Egy új, nagyszabású szoborról is döntés születhet: elkezdődhet a Háborúkban megerőszakolt nők emlékműve felállításának szakmai előkészítése, valamint a szoborkoncepció emlékezettörténeti konzultációsorozata. Lesz szakmai (történelmi és művészeti), illetve társadalmi konzultáció a helyszínről és a művészeti koncepcióról.

Dönthetnek a képviselők arról is, hogy új megvalósíthatósági tanulmány készüljön a Római parti védműre, ami magában foglalja a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon meglévő védmű fejlesztését is. Erről nemrég Bardóczi Sándor főkertész-főtájépítész azt nyilatkozta lapunknak, hogy a part menti mobilgát helyett várhatóan inkább mobil toldat lesz valószínűleg a megerősített Nánási úti gáton, a mostani nyúlgát helyén.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)