300 ezres bírságot kapott a látássérülttel üvöltöző cukrászdás

2020.01.29. 11:13

Egy diszkrimináció miatt megbírságolt cukrászdás esetéről számolt be honlapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A hatóságot egy látássérült ember kereste meg tavaly panasszal, miután a vakvezető kutyájával kiküldték a szóban forgó, meg nem nevezett cukrászdából, és csak az ajtóból kérhetett süteményt. Amikor a következő nap visszament, már a küszöbnél megállították, és az EBH-közlemény szerint "minősíhetetlen hangnemben" kiabáltak vele, hogy nem lehet kutyát az üzletbe vinni. Az állaton egyébként volt megkülönbözető jelzés, és rajta volt a kiképző szervezet logója is.

Amikor az EBH elindította az eljárást, a cukrászda mögött álló gazdasági társaság meg sem próbálta cáfolni a látássérült panaszos által elmondottakat, egyszerűen nem tett nyilatkozatot, többszöri felhívásra sem. Így aztán a hatóság tényként fogadta el, amit a panaszos mondott.

A segítőkutyákról szóló rendelet kimondja, hogy a vakvezető kutyákat magukkal vihetik a gazdáik a mindenki számára nyitva álló létesítményekbe, így a vendéglátóhelyekre, például a cukrászdákba is. 

A hatóság megállapította, hogy a cukrászdában megsértették az egyenlő bánásmód követelményét, amikor azért nem szolgálták ki a panaszost, mert vakvezető kutyával volt. A büntetés megállapításánál figyelembe vették azt is, hogy a hozzájuk érkező panaszok alapján gyakori jelenségről van szó, mert a szolgáltatók még mindig nem tudnak eleget a segítőkutyákról és a gazdáik jogairól. Megtiltották a cégnek, hogy ilyen még egyszer előforduljon, és 300 ezer forint bírságot szabtak ki rá.