Új közbeszerzést írhatnak ki a Lánchíd felújítására

mg 757
2020.01.29. 12:11
Új közbeszerzést írhat ki a fővárosi önkormányzat a Lánchíd felújítására, várhatóan az Alagút nélkül, kevesebb műszaki átalakítással, legalábbis megvizsgálják ennek lehetőségét - döntött a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. A komplex rekonstrukcióra nincs elég pénz, a hiányzó összeget pedig se a kormány, se a főváros nem akarja vagy tudja pótolni.

Karácsony Gergely főpolgármester bevezetője szerint a jelenlegi helyzet szerint a hídfelújításra nincs elég pénz, még úgy se, ha az Alagút felújítását elhagyják. 

Mint arról beszámoltunk, a főváros 17,3 milliárd forintot tett félre a hídfelújításra, amit az állam 6 milliárd forintos támogatással fejelt meg. Kiírták a közbeszerzést a Lánchíd, a hozzá tartozó pesti villamos-közúti aluljáró és az Alagút rekonstrukciójára. Összesen négy cég tett ajánlatot. Áraik a Lánchídra és a hozzá tartozó aluljáróra nettó 24,6-27,9 milliárd forint között szóródtak, az Alagútra pedig külön még nettó 9,9 és 11,2 milliárd között. Ebből látszik, hogy a rendelkezésre álló (ráadásul bruttó) 23,3 milliárd forint még a Lánchídra és aluljárójára sem elég, ami minimum nettó 24,6 milliárd forintba kerülne.

Ezért az előterjesztés szerint a felújítást felülvizsgálják: megnézik, hogy lehet szétszedni, külön, részenként elvégeztetni, átcsoportosítani összegeket rá, egyeztetve a kormánnyal.

Ki fizesse a többletpénzt?

A közgyűlési vitában Hassay Zsófia (Fidesz) felvetette, hogy a Lánchíd és az Alagút felújítását nem szabadna kettéválasztani. Ezzel a városvezető koalíció képviselői is egyetértettek, azt szorgalmazva, hogy a kormánynak a hatmilliárd forintnál több pénzt kellene adnia az országos jelképnek számító Lánchídra, mert a fővárosiak szja-bevételéből jutni kellene erre. A fideszes képviselők ezt visszautasították, mondván, ha van a fővárosnak pénze, pédául többlet helyiadóbevétele, akkor azt költsék a fontos dolgokra, mint a Lánchíd felújítása. 

Karácsony Gergely végszavában közölte, hogy a Lánchíd felújítása nem halasztható. Ha a fővárosnak nincs rá többletpénze, és a kormány se akar több pénzt adni rá, akkor meg kell vizsgálni a lehetőséget, hogy külön legyen felújítva a Lánchíd és az Alagút.

A közgyűlés végül elfogadta az előterjesztést.

A kormány tartja magát a 6 milliárdhoz

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár mai tweetjében kifejezte: a kormány 6 milliárd Ft-ot ígért Tarlósnak a Lánchídra, tartjuk. A Városháza lépjen fel a túlárazás ellen,érjen el jobb árat a közbeszerzésen! A 6Mrd akkor sem csökken. Árfelülvizsgálat, szigorú, transzparens licit, optimálisabb műszaki tartalom, munka. Vannak lehetőségeik, éljenek velük!

(Borítókép: Martiskó Gábor / Index)