Nem lesz íjászközpont az újpesti erdő helyén

2020.01.29. 13:01
Nem támogatta a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, hogy Újpesten szabadtéri íjász pályákat, gyakorló- és versenypályát alakítson ki a Magyar Íjász Szövetség, mert a terület erdő funkcióját meg kívánja tartani. Új megvalósíthatósági tanulmány készül a Római-parti árvízvédelemről is.

Az íjászszövetség a Megyeri út mentén, a Homoktövis utca - Óceánárok utca között elterülő, 224848 négyzetméter területű, „erdő” megnevezésű területen, egy 20800 négyzetméteres ingatlanon tervezett volna európai szintű íjász központot. A IV. kerület azonban már korábban úgy döntött, hogy inkább azt szeretné, hogy erdő maradjon a területen. Sőt, támogatja az itteni Farkaserdő és a mellette fekvő vizes élőhely természetvédelmi területté nyilvánítását.

A fővárosi közgyűlés a kerületi álláspontot erősítette meg, hozzátéve, hogy a magas természeti értékkel bíró, illetve a biológiai sokféleség megőrzésében nagy szerepet játszó területek védetté nyilvánítása Budapest megmaradt természetközeli élőhelyeinek megőrzése érdekében mindenképpen indokolt. A Farkaserdő védetté nyilvánításának szakmai indokoltsága ismert, a főpolgármesteri hivatal is védelemre érdemes területként tartja számon. A terület Budapesten egyedülálló élőhelyegyüttesnek minősül, az egykori nagy kiterjedésű természetes élőhelyek nyílt és zárt homoki gyepek foltjait őrzi, valamint az erdőterület mellett fekvő vizes élőhelyen az országos szinten is védelemre érdemes télisás (Cladium mariscus) legnagyobb budapesti állománya található.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy új megvalósíthatósági tanulmány készüljön a Római parti védműre, ami magában foglalja a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon meglévő védmű fejlesztését is. Erről nemrég Bardóczi Sándor főkertész-főtájépítész azt nyilatkozta lapunknak, hogy a part menti mobilgát helyett várhatóan inkább mobil toldat lesz valószínűleg a megerősített Nánási úti gáton, a mostani nyúlgát helyén.