Két Becsület Napjára tervezett rendezvényt is betiltott a rendőrség

2020.02.02. 12:22

Két helyszínre is megpróbáltak rendezvényt szervezni szélsőjobboldali csoportok február 8-ára, az 1945-ös budapesti kitörés évfordulójára, vagy ahogy szélsőjobbos körökben ismert, a Becsület Napjára, a rendőrség viszont mindkét rendezvényt betiltotta. A  Mérce  cikke szerint először még tavaly decemberben próbáltak bejelenteni egy eseményt, egy vonulást a Clark Ádám térről a Kapisztrán térre, majd később, miután ezt a rendőrség nem engedélyezte, még egyszer megpróbáltak egy vonulás nélküli eseményt szervezni a Kapisztrán térre. 

A rendőrség mindkét esetben arra hivatkozva tiltotta be az eseményeket, hogy ezeken a második világháborús kitörésről akarnak megemlékezni, ennek apropóján pedig számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására.

A rendőrség idézi az egyik bejelentő, Papp Tibor Károly tavalyi megemlékezésen elmondott beszédét is, amelyben zsidó háttérhatalomról, "cionista ármányról" beszélt, majd úgy zárta a beszédét, hogy "éljen a fehér faj!". Emellett a határozatában Ungváry Krisztián történész egy írását idézik, amely szerint a Várban rekedt, onnan kitörő német és magyar katonák

nem Európát védték, hanem a náci Németország agóniáját hosszabbították meg.

A rendőrség már tavaly sem engedélyezte, hogy nyilvános helyen emlékezzenek meg a kitörés napjáról, éppen ezért Papp fent emlegetett beszédét a Zsófia rendezvényhajón tartott eseményen tudta elmondani. A szintén a kitörésre napjára szervezett emléktúrát viszont tavaly is megtarthatták, és ezt idén sem tiltotta be a rendőrség.