Meghátrált a homofób gyakorlata miatt elmarasztalt MOM Sport

2020.02.12. 15:29 Módosítva: 2020.02.12. 15:29

Visszavonta a felülvizsgálati kérelmét az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (EBH) a MOM Sport Uszoda, így nem támadja tovább a határozatot, amiben a hatóság homofób gyakorlata miatt marasztalta el.

Az Atlasz LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) Sportegyesület 2017 februári sportnapjára szeretett volna úszósávot bérelni a MOM Sport Uszodát üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél.

A bérlés lehetőségét és a medence elérhetőségét az uszoda emailben visszaigazolta, de amikor később a Kft. szembesült vele, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó, visszamondták a bérlést. Az önkormányzati cég egyebek mellett a megnövekedett vendégszámra, illetve a külső edző alkalmazásának tilalmára hivatkozott. Azonban amikor az egyesület a Háttér Társaság jogi képviselete mellett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, az EBH a benyújtott pályafoglaltsági és jegyeladási adatok alapján megállapította, hogy a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. indoklása hamis.

Az EBH elmarasztaló döntése után az uszoda a határozat bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, de 2018 júliusában a Fővárosi Törvényszék a kérelmet elutasította. A Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.ezt a döntést is megtámadta, de

a péntekre kitűzött tárgyalás előtt két nappal visszavonta a felülvizsgálati kérelmet.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője a szervezet közleményében üdvözölte az üzemeltető döntését, de értetlenségét fejezte ki amiatt, „miért kellett három év és fölösleges eljárások ahhoz, hogy belássák, hogy hibáztak”. Az ügy szerinte azzal a pozitív üzenettel bír, hogy

Mára minden vállalkozás, és különösen egy önkormányzati cég számára is egyértelműnek kell lennie, hogy nem diszkriminálhatnak szexuális irányultság vagy nemi identitás alapján.