Az esetek 82 százalékában 15 percen belül ér ki a mentő Magyarországon

2020.02.18. 20:03 Módosítva: 2020.02.18. 23:49

Az Országos Mentőszolgálat országosan 10,88 perc alatt ér ki a Prioritás I feladatokhoz, azaz a sürgős esetekhez, a 15 percen belüli kiérkezési arány pedig 82 százalékos, írta Rétvári Bence egy írásbeli válaszában.

A jobbikos Lukács László György valójában arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy bocsássa rendelkezésre a mentők kiérkezési idejét megyénkénti bontásban. A Kásler Miklós miniszter nevében válaszoló parlamenti államtitkár erre utaló adatot nem közölt, így az nem derült ki, hogy – mint arra a jobbikos politikus felhívta a figyelmet – az ország eltérő domborzati és más adottságai miatt a kiérkezési idő a szükségesként rögzített 15 perctől eltér-e jelentősen a valóságban az egyes vidékeken.

Rétvári Bence szerint a 2018 végén bevezetett digitális időbélyeg lehetővé teszi ugyan, hogy folyamatosan ellenőrizhető és vizsgálható legyen a kiérkezési idő, a részletes adatokat mégsem osztotta meg Lukáccsal. Annyit közölt csupán, hogy az utóbbi években folyamatosan javult a sürgős esetekben a kiérkezési idő, ami a kormány fejlesztéseinek köszönhető. 2018 végéhez képest, amikor a 15 percen belüli kiérkezési arány még 78 százalék volt, egyetlen évvel később ez az adat már 4 százalékot javult, így jön ki a 82 százalék.

A kérdés-válasz aktualitását adta, hogy nemrég meghalt egy beteg, akihez későn érkezett a mentő a rossz útviszonyok miatt, közvetlenül ezt megelőzően pedig szintén életét vesztette egy beteg Magyarországon, mert nem ért oda hozzá időben a segítség, akkor azonban nem az utak állapota volt a gond, hanem az, hogy atrocitástól tartva a mentők a rendőrségre vártak.