1 év 8 hónap felfüggesztettet kapott a debreceni tömegszerencsétlenség okozója

2020.02.20. 01:21

A Debreceni Járásbíróság szerdán ítéletet hozott annak a villamosvezetőnek az ügyében, aki 2018 nyarán maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget eredményező balesetet okozott Debrecen belvárosában.

A Debreceni Törvényszék szerdai közleménye szerint az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a kisiklott villamos vezetőjét, akit 1 év 8 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság a vádlottat 2 év 6 hónapra eltiltotta a villamosvezetéstől, továbbá 672 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Ahogy korábban az Index is megírta, 2018. június 6-án 17 óra 30 perc körül Debrecenben, a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába közlekedő, 1-es számú villamos vezetője a Piac és Széchenyi utcák kereszteződésében kihelyezett fényjelző tilos jelzése ellenére behaladt a kereszteződésbe, ahol fékezés nélkül nekiütközött egy autóbusz bal oldalának.

A közlemény szerint az ütközés után a villamos kisiklott, majd 5 métert gurult és megállt, miközben a busz hátsó része sodródni kezdett, áttért az ellentétes irányú forgalmi sávba, ahol az intenzív fékezést követően az ütközési ponttól számítva közel 69 méter távolságban állt meg.

A villamoson és a buszon utazók közül 11 ember sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A buszon egyik utasa, egy 67 éves nő maradandó fogyatékosságot szenvedett a balesetben.

A bíró hangsúlyozta, hogy csak a buszvezető lélekjelenlétén és vezetéstechnikai manőverén múlt az, hogy itt nem történt egy sokkal súlyosabb tragédia. Az, hogy megfogta a buszt, hogy el tudta kormányozni fontos volt, hisz a jármű kiköthetett volna az egyik sarki üzletben is.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott alapvető és durva közlekedési szabályszegését, továbbá a súlyos sérültek számát, akik közül egy ember maradandó fogyatékossággal gyógyul, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy a férfi büntetlen előéletű és kifogástalan közlekedési előélettel rendelkezett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt kért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport