Hiába találták meg a webshopon az ellopott ékszert, már nem tudták visszaszerezni

2020.02.21. 08:48

Hiába fedezte fel egy online webshop oldalán egy nő az azt anyja hamvait tartalmazó medált, amelyet két évvel korábban loptak el tőle, már nem tudta visszaszerezni, írja a Bors.

Szilvia 2012-ben veszítette el édesanyját. Anyja utolsó kívánságának eleget téve, a hamvaiból gyémántot préseltek, és azt egy egyedi, elefántot mintázó medálba foglaltatták.

2018 májusában azonban betörtek a családhoz, és többek között a medált is elvitték. A család még nyomravezetői díjat is felajánlott, de minden hiába, az ékszer nem került elő. 

Később  egy elegáns, ékszerekkel foglalkozó budapesti üzlet honlapján  tűnt fel a Szilvia édesanyjának hamvait tartalmazó ékszer, amelyet  434 ezer forintos áron hirdettek eladásra. A család megkereste a boltot, igazolta, hogy az ékszert tőlük lopták el, de már nem tudtak segíteni nekik az üzletben. A medált ugyanis egy készpénzes vevőnek adták el, aki 300 ezer forintra alkudta le az ékszer árát. 

Hiába fordultak a rendőrséghez, ott sem tudtak segíteni. Mint kiderült, a medált 2018. decembere körül adhatták zá­logba. A cég tavaly 2019 áprilisában értékesítette. Az akkor hatályos minden törvényt betartva jártak el. Dokumentumot nem kellett kérnünk sem attól, aki beadta, sem attól, aki megvette.

A bűnözők feltehetően jól ismerték a törvényeket, mert az utolsó percben tudták úgy zálogba adni az elefántot, hogy nem kértek tőle igazolványt. Éppen ezekben a hónapokban lépett ugyanis hatályba a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, ami már kötelezővé tette, hogy aki ékszert ad be zálogba, annak igazolnia kell magát.