Társadalomtudósok: A nemzeti konzultáció súlyos vétség a társadalmi béke ellen

2020.02.21. 22:24 Módosítva: 2020.02.21. 22:34

A Magyar Szociológiai Társaság Elnöksége csatlakozik a pszichológusok tiltakozásához a tervezett nemzeti konzultáció ellen, vette észre a 24.hu. A szervezet arra kéri a szociológusokat, hogy támogassák a kezdeményezést, és írják alá a petíciót.

A társadalomtudósok

elfogadhatatlannak tartják, hogy a nemzeti konzultáció felülbírálja a független magyar bíróság döntését,

és azt sugallja, hogy a roma nemzetiségű magyar állampolgároknak más jogaik vannak, mint nem roma polgártársaiknak, és arra utal, hogy a konkrét esetben nem érdemelnek kártérítést az általuk elszenvedett hátrányos megkülönböztetés miatt.

Szociológiai kutatások sora támasztja alá, hogy az etnikai alapú szegregáció alacsonyabb minőségű oktatást eredményez, és súlyosan károsítja az ilyen környezetben oktatott gyerekek jövőbeli esélyeit mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerő-piaci lehetőségek terén

– írják, hangsúlyozva, hogy ugyan „a kártérítés nem szünteti meg az okozott hátrányokat, de a bíróság döntését megkérdőjelezni és a politikai kommunikáció részeként használni súlyos vétség a társadalmi béke ellen”. A szervezet szerint

A bírósági vizsgálat által is igazolt társadalmi különbségeket csak komoly pedagógiai, oktatás-fejlesztési és az oktatás területén túlmutató közpolitikai lépések ellensúlyozhatják, amelyekre valóban nagy szükség volna.

„Szakmai meggyőződésünk azt követeli, hogy felhívjuk a Kormány figyelmét a romák és nem romák együttélését próbára tevő nemzeti konzultáció veszélyeire, és kérjük, hogy e helyett tegyenek meg mindent a szegregáció és a társadalmi feszültségek felszámolásáért" - teszik hozzá.