MSZP-elnök: Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t

2020.02.21. 18:06 Módosítva: 2020.02.21. 19:32

Az MSZP egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben - jelentette ki a párt elnöke pénteken Szegeden. Tóth Bertalan úgy fogalmazott, senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t - tudósította az MTI. 

A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját - mondta a politikus annak kapcsán, hogy az MSZP két fővárosi kerületi polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentette, átlép a DK-ba.

A pártelnök csalódottságának adott hangot a két politikus távozása miatt. Szerinte a párt közössége keményen dolgozott a két polgármester sikere érdekében, ők szintén csalódottak.

"A politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül", és nem is nyertek volna október 13-án. A két polgármester "hátba szúrta" ezt a közösséget - mondta Tóth Bertalan. Hamisnak és elfogadhatatlannak nevezve az érintettek érvelését, miszerint a DK Európa-politikája vezetett távozásukhoz. Mint mondta, az már az önkormányzati választásokkor ismert volt.

Ez a hamisság és etikátlan viselkedés bizalomvesztéssel jár - hangsúlyozta az elnök, aki javasolja a párt szombaton ülésező választmányának, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg támogatásukat.

A pártelnök kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát. Ugyanakkor hisz az MSZP ellenzéki együttműködésben és a főváros sikerében.

Mesterházy: Támadás alatt az MSZP

Mesterházy Attila, korábbi pártelnök, az MSZP külügyi bizottságának alelnöke az ATV reggeli műsorában nyilatkozva azt mondta, „nagyon kell vigyázni egymásra, mert sokféle támadás alatt van a szocialista párt, ha nem járunk el kellő óvatossággal, akkor valóban még a végén az lesz, hogy elolvad az MSZP, az olvadás vége pedig az lesz, hogy megsemmisül”.

Azt mondja, hogy bár még nem sikerült teljes mértékben megértenie a történtek okát, de szerinte ez nem helyes stratégia. 

Szerinte nem attól lesz egy párt erősebb, ha másik pártoktól elcsaklizik embereket. 

Azt mondja, az MSZP-ben azért nem árt megkérdezni önmaguktól, hogy ők nem rontottak-e el valamit, ami miatt ez történt. Azt is mondta, nem volt semmi előjele, bejelentés vagy konzultáció erről.