A magyar repterek felkészülnek a koronavírusra

IMG 6195
2020.02.24. 11:30 Módosítva: 2020.02.24. 12:16

A Budapest Airport megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérséklet-mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, áll a cég közleményében. Az első két érintett járat 23-án a Ryanair 15:30-kor Trevisóból, valamint 16:05-kor Bergamóból érkező járata volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet. Ehhez a Budapest Airport az elmúlt héten beszerzett egy hőkamerát, valamint egy további kamerát napokon belül bérbe vesz.

A Budapest Airport ezenfelül százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját, írják. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

A reptér folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A debreceni repülőtérre is jár a koronavírussal érintett északolasz területek közeléből repülőjárat, méghozzá Milánóból. A következő milánói gép nem sokkal éjfél után, 25-én 0 óra 15 perckor érkezik. Megkerestük a debreceni repülőtér sajtóosztályát, hogy az észak-olaszországi járatokon milyen óvintézkedéseket tettek vagy terveznek tenni, hogy kiszűrjék az esetleges fertőzött utasokat, de egyelőre konkrét választ nem kaptunk. Mint telefonon megtudtuk, lesz tájékoztatás az ügyben, de egyelőre nem tudni, mikor. Ugyanakkor érdeklődő emailünkre a debreceni önkormányzat válaszolt, miszerint az ügyben forduljunk a népegészségügyi központhoz.

Frissítés: Mérik az új koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a debreceni repülőtéren is – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A nemzetközi távolsági buszokat üzemeltető Flixbus szorosan figyelemmel kíséri a koronavírussal kapcsolatos helyzetet, és követi a hatóságok tanácsait – tájékoztatta a cég lapunkat. Jelenleg nincs tudomásuk róla, hogy az illetékes hatóságok különleges intézkedéseket javasolnának. Amennyiben ez megváltozik, az előírásoknak megfelelően módosítják folyamataikat. A következő városokba biztosítanak napi összeköttetést: Milánó, Verona, Vicenza, Padova, Velence, Trieszt. A járatsűrűség városonként változó. Ezen kívül a következő városokba járnak még buszok: Bologna, Brescia, Firenze, Genova, Bergamo, Torino, Udine.

A témában keressük a MÁV-ot is, terveznek-e óvintézkedéseket az északolasz régióból érkező utasok esetében, válaszukat várjuk.

(Borítókép: Bakró-Nagy Ferenc / Index)