Rétvári Bence: A gyöngyöspatai romákat támogató alapítvány célja a politikai botrány keltése

2020.02.24. 09:35

Képzés formájában kell kártérítést nyújtani azoknak a Gyöngyöspatán élő roma diákoknak, akiknek a bíróság összesen százmillió forint kártérítést ítélt meg szegregáció miatt, erről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt hétfőn az M1 csatornán. 

Miután Rétvári elmondta, hogy a megfelelő képzéseknek köszönhetően az érintetteknek jobb állásuk, magasabb fizetésük lehetne a jövőben, és a tankerület, valamint az önkormányzat készen áll arra, hogy olyan képzést nyújtson nekik, amely hosszú távú létbiztonságot ad, sorosozott egyet. Az államtitkár szerint ugyanis a felpereseket képviselő, a „Soros-hálózat által finanszírozott alapítvány célja az, hogy minél több pénzt csikarjon ki, és minél nagyobb politikai botrány alakuljon ki”.

A kormány január óta támadja a tavaly meghozott jogerős bírói ítéletet, amelynek értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal (illetve kiskorúaknál a családjuk) összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket. A Debreceni Ítélőtábla ítéletéből kiderült, a szegregáció 2003 és 2017 között tartott, amely idő alatt a roma diákok nem mehettek fel az iskola emeletére, de az úszásoktatásról is ki voltak tiltva.

Az ügy alperesei az iskola, a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerületi Központ voltak, amelyek már egy korábbi jogerős ítélet után se szüntették meg a szegregációt az iskolában.

A hétvégén több ezren tüntettek Budapesten, hogy a kormány se álljon a törvények felett.