Elfogadták Budapest idei költségvetését, nem klimatizálják a hármas metrót

DSC 3841
2020.02.26. 15:47 Módosítva: 2020.02.26. 18:54

Az előző városvezetés terhelt örökségéről beszélt Karácsony Gergely Budapest idei költségvetésének tárgyalása előtt tartott vitaindítójában. Kiemelte, nem volt könnyű dolguk, mert négy módon is feszíti a kormány a fővárost:

  1. elvonja az önkormányzatok hatáskörét,
  2. elvonja a bevételeket,
  3. megcímkézi a megmaradt önkormányzati bevételeket, 
  4. és korlátozza az önkormányzatok hitelfelvételét.

A kormány évről évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához. Annyi változott csak az októberi választás eredményei után, hogy most már az ujjuk is a ravaszon van

– fogalmazott a főpolgármester, majd rátért arra a javaslatra, ha elvennék a városoktól az iparűzési adót, az mintegy 100 milliárd forintos kiesést jelentene erre a ciklusra. „Aki ezt az igazságtalan javaslatot támogatja, az elveszíti a jogát arra, hogy Budapest fejlesztéséért felelős emberként hivatkozzon magára” – mondta, majd arra kérte a fideszes képviselőket is, hogy küzdjenek ők is az iparűzési adó elvétele ellen.

Karácsony hosszasan beszélt arról, hogy ez a költségvetés más elven készült, mint az elmúlt tíz évben. Ennek részleteit Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már korábban kifejtette az Indexnek adott interjúban

A főpolgármester elmondta, hogy a költségvetés négy kiemelt területen szolgálja a fővárosiakat. Szerinte gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos, részvételre épülő, és hatékonyan, minőségi módon, megbízhatóan működő város költségvetését tették le az asztalra. 

Beszéde után a főpolgármester-helyettesek egyesével is megerősítették.

Ami eddig történt, csak a jól fizetett PR-tanácsadók munkáját dicséri. Jól megkomponált, jól megírt forgatókönyv volt

– reagált később Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. – Ha felnőttként szeretnék egy jó mesét hallgatni, ami után jól alszok, akkor az ez volt.”  

A képviselő kifogásolta, hogy míg Tarlós az első 100 napja után teljes gazdasági programot hirdetett, Karácsony még a kampányígéreteit se tartja be. „Az ígéretek 70-80 százalékát még említés szintjén se látjuk a költségvetésben” – fogalmazott a politikus, aki szerint semmilyen fejlesztés nem szerepel az új költségvetésben, csak a működtetésre megy a pénz. 

Kovács Péter csatlakozva frakciótársához Tarlós politikáját dicsérte. Szerinte joggal érdemelte ki Budapest építője címet az elmúlt 9 évben. „Karácsony maximum a házmester, abból is a rosszabb fajta” – mondta Kovács.   

A Fideszes képviselők 11 módosító javaslatot nyújtott be, a közgyűlés mindegyiket elutasította.

KÖZTÜK VOLT UGHY ATTILA  JAVASLATA IS, AMELY AZ M3-AS METRÓK UTÓLAGOS KLIMATIZÁLÁSÁRA VONATKOZOTT, AMIRŐL HOSSZAS VITA VOLT A KÖZGYŰLÉSBEN. 

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a döntés után Facebookon reagált. Azt írja, nagyon sajnálja, hogy nem került be az idei költségvetésbe, mert „így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában.

Szerintem ez így nincs jól, a metrókocsik légkondicionálását meg kell oldani, ahogy az októberi választások előtt még mindenki, Tarlós István és Karácsony Gergely is egyetértett abban, hogy ezt, a valóban jelentős hiányosságot pótolni kell ebben az önkormányzati ciklusban

– írta Vitézy.

A fővárosnak idén 415 milliárd forintos költségvetése van, ami közel 30 milliárd forinttal több, mint amivel 2019-ben gazdálkodott a város. Ebből

  • 260 milliárd forint megy a működésre,
  • 148 milliárd forint a beruházásokra, felújításokra,
  • 6 milliárd forint pedig a fennmaradt hitelek törlesztésére.

A főbb beruházások a 2020-as tervezet szerint a következők lesznek: 

  • Lánchíd: 23,4 milliárd forint;
  • 3-as metró felújítása: 17 milliárd forint;
  • útfelújítások: 7 milliárd forint;
  • fővárosi intézmények (szociális és kulturális intézmények) felújítása: 2 milliárd forint;
  • részvételi költségvetés: 1 milliárd forint.

(Borítókép: Bődey János / Index)