27 millió forintba került a Becsület Napja rendőri biztosítása

2020.02.28. 15:35

Közel 27 millió forintba (26 919 000) került a február 8-i Becsület Napja nevű rendezvény rendőrségi biztosítása, írta megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 

Az 1945-ös budapesti kitörés évfordulóján több szélsőjobboldali csoport - például a Betyársereg és a Légió Hungária - emlékezett meg a Városmajorban, antifasiszta csoportok pedig ellentüntetést szerveztek, mindössze pár száz méterre a megemlékezéstől.

Mint beszámoltunk róla, nem volt különösebb atrocitás a rendezvényen, néhány száz fő vett részt a két eseményen. Ennek ellenére komoly rendőri készültség volt, kordonokkal akadályozták meg, hogy a két csoport összetűzésbe tudjon keveredni. Hogy pontosan hány rendőrt vezényeltek a Városmajorba, nem adhatja ki a rendőrség. 

Azt viszont megerősítették, hogy rendőri szempontból se történt különlegesebb esemény, mindössze egy embert kellett előállítani garázdaság gyanúja miatt a Maros és Szamos utca kereszteződésénél, ahol az ellentüntetők egy csoportja gyülekezett. Hat embert igazoltattok, és egy emberrel szemben foganatosítottak biztonsági intézkedést. 

Megírtuk korábban, hogy a rendőrség először nem adott engedélyt a rendezvényre, mert szerintük az azon elhangzó beszédek, zenék, és általánosságban a rendezvény alkalmas lehet másokban félelemkeltésre, és riadalom okozására. A felülvizsgálati kérelem után a Fővárosi Törvényszék viszont hatályon kívül helyezte a döntést. Később aztán külön közleményben jelezték, hogy ők nem engedélyt adtak a rendezvényre, csak a tiltó határozatot helyezték hatályon kívül, mivel nem volt kellően megindokolt és alátámasztott a rendőrségi határozat.