Mindenkit megállítanak, szúrópróbaszerűen kérdeznek a rendőrök Hegyeshalomnál

20200312 125326
2020.03.12. 13:45

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet rendelt el. Ennek egyik eleme az, hogy visszaállítják a határellenőrzést az osztrák és szlovén oldalon. 

Ez azt jelenti, hogy 12 évvel a schengeni belépés után ismét meg kell állni a határon.

Csütörtökön elmentünk az osztrák-magyar határhoz, hogy megnézzük, hogy néz ki ez a gyakorlatban. Dél tájban Hegyeshalom belépő oldalán azt tapasztaltuk, hogy nagyjából 10 rendőr van maszkban az elhagyatott, romos határállomáson, az autókat egyesével megállítják, és elkérik az iratokat a sofőrtől.

Szúrópróbaszerűen megkérdezik az utasoktól, hogy melyik országból jöttek, milyen állampolgárságúak, illetve mi az úticéljuk.

Olyan esetet nem láttunk, hogy a hétköznapi autósokat hőmérőzték volna, viszont a kamionokat egy külön sorban ellenőrzik, és amikor ott jártunk, két kamionsofőrt is az egészségügyi sátorhoz vezettek, ahol megmérték a testhőmérsékletüket. Olyat sem látni, hogy valakinek hivatalos papírt adtak volna arra, hogy vonuljon házi karanténba.

A turizmusnak annyi. Az elmúlt 15 napban 25 százalékkal csökkent a forgalom

- mondta a határ magyar oldalán található Határ Étterem tulajdonosa az Indexnek. Nem fél a koronavírustól, de nagyobb hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre az étteremben.

Befelé nem látni a végét az autósornak, pedig meglehetősen gyorsan, pár másodperc megy az átengedés. A Google térkép forgalmi adatai szerint nagyjából 2 km-es a kocsisor, a rendőrség saját határinfós közlése szerint negyedórán belül van a várakozási idő. 

Több osztrák autós ugyanakkor arról számolt be, hogy közel egy órát álltak sorban, és több kilométeres a torlódás az osztrák oldalon. 

Könnyen ki lehet viszont ezt kerülni. Mint egy olvasónk felhívta rá a figyelmünket, a köznyelvben csak kishatárként emlegetett határátkelőnél, az egyes főúton, aki akar, simán át tud lépni, ellenőrzés nélkül.

Megnéztük, és valóban, így van. Kifele áll ugyan egy osztrák határőr, de megállás nélkül továbbengedett minket, visszafele viszont még ennyi se volt, egyetlen rendőrrel se találkoztunk, amíg beértünk Hegyeshalomra. Ahhoz képest, hogy itt milyen gyorsan megy az átkelés, kevesen ismerik, csak pár autó haladt előttünk. 

(Borítókép: Trencsényi Ádám / Index)