Telefonon vagy levélben is folyhat az oktatás, ha nincs valahol eszköz

Screen Shot 2020-03-14 at 3.07.11 PM (2).png
2020.03.14. 15:14 Módosítva: 2020.03.14. 16:42

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor elmondta, hogy mind a hat új betegnek stabil az állapota. Eddig a magyar-szlovén határon több mint 35 ezer ellenőrzést tartottak, és közel 500 embert köteleztek házi karanténra, 445 főtől pedig megtagadták a belépést. 

Az operatív törzs a mai ülésén a következő ajánlásokat fogalmazta meg:

  • A kormányablakok ügyfelei lehetőség szerint csak időpontfoglalást követően menjek ügyet intézni
  • A kész okmányokat postai úton fogják kiküldeni, hogy erre lehetőség legyen, jogszabályt is módosítanak.
  • 3900 doboznyi maszkot vehettek már át a háziorvosok, és még 1700 átvételre vár.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy felállítottak egy "koronavírus oktatási akciócsoport", az akciócsoport tett tegnap javaslatot a digitális oktatásra történő átállásra. "Az iskola nem bezár, csak más módszerekre áll át" – mondta ezzel kapcsolatban Maruzsa.

Ha egy tanár nem rendelkezik a távoktatáshoz szükséges digitális eszközökkel, akkor ő bemehet az intézményekbe, és használhatja az ottan eszközparkot. Az oktatási akciócsoport egyébként azt javasolja, hogy a gyerekekre néhány fős csoportokban vigyázzanak a szülők, akár egy szomszédság közösen, felváltva. 

De semmikép se a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre.

– kéri az államtitkár, hiszen az időseket fokozottan fenyegeti a vírus. Ha nincs más megoldás, akkor az iskolás biztosítani fognak kiscsoportos gyermekfelügyeletet, de szeretnék, ha ezzel nem élnének tömegesen az emberek. 

Az oktatási akciócsoport egy módszertani útmutatót tett közzé arról, hogy milyen módokat javasolnak a távoktatásra, bár az útmutató szövege még változni fog. Rengeteg felajánlás érkezett cégektől különféle oktatási platformok ingyenes használatára. Még a mai napon megszületik a kormányrendelet arról, hogy az önkormányzatok helyben dönthessenek az óvodák bezárásáról. Ott, ahol nem tudnak az emberek maguk vigyázni a gyerekeikre, szintén azt javasolják, hogy kis csoportokban vigyázzanak a szomszédságok közösen, akár váltásban a gyerekekre. 

A kollégiumok bezárását egyelőre nem kérvényezik kormányzati szinten, de kérik, hogy aki tud, az maradjon otthon a lakóhelyén. Az alapfokú művészetoktatásban is megpróbálkoznak a digitális oktatásra való átállással, bár ez nem lesz könnyű. 

Ez egy olyan veszélyezhet, amelyben lépnünk kellett. Azt kérem segítsenek, hogy a legjobbat hozzuk ki a helyzetből. Ne azt nézzük, mi rossz, hanem mindenki vegye elő a pozitív énjét. Azzal harcolunk a vírus ellen, ami van. 

– mondta Maruzsa.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az elmaradott területeken, ahol nincsenek informatikai ezsközök, hogyan oldják meg a digitális oktatást, Maruzsa azt mondta, hogy szerinte Magyarország jól ellátott digitálisan. De, ha más módon  nem lehet megoldani, akkor analóg módszerekkel is élnek majd, 

például telefonon vagy levélben juttatják el a tananyagot.

Koronavírus: az operatív törzs március 14-i sajtótájékoztatója

"Miért nem mondták el az utóbbi időben, hogy kik az új betegek?" – kérdezte egy újságíró. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője erre azt válaszolta, hogy soha nem mondták el, hogy kik a betegek. Egy kontaktuskutatás esetén személyesen értesítik azokat, akik érintettek. Az egyértelműen kiderül, hogy kik vannak házi karanténban, hiszen ki kell rakják a karantént jelző papírt – mondta Lakatos, de konkrétumokat soha nem hoznak nyilvánosságra, állítja. 

Arra a kérdésre, hogy kárpótolják-e azokat a szülőket, akik kiesnek a munkából, mert a gyerekükre vigyázniuk otthon, azt mondta a törzs, hogy biztosítanak felügyeletet azoknak, akik nem tudják megoldani a felügyeletet, de anyagi segítségről még nincs döntés.

A Liszt Ferenc repülőtér bezárása nincs napirenden.

Bölcsődék esetén ajánlást fogalmaznak meg, és a fürdők bezárásáról sincs általános döntés, ez a fenntartók egyedi döntése. Arra a kérdésre, hogy a tegnap diagnosztizált 41 éves férfi kontaktkutatása, aki egy több száz fős rendezvényen vett részt a TV2 információi szerint, hol tart, Lakatos azt mondta, hogy f"olyamatban van".

Nincs fertőzött egészségügyi dolgozó

– mondta Lakatos. 

Azzal a rendőrrel szemben, aki azt javasolta egy kamionosnak, hogy tagadja le, Olaszországból jött, eljárást indítottak.

A kamionossal pedig felvették a kapcsolatot. 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a hajléktalan emberekkel, fokozottabban ellenőrzik-e a hajléktalanok utcán tartózkodását, vizsgálják-e a szállókat, Lakatos azt mondta, hogy akik életvitelszerűen az utcán élnek továbbra is intézkedés alá lesznek vonva. Lakatos szerint eddig is védőeszközökkel védekeztek a fokozott fertőzésveszély ellen, amikor hajléktalanokkal dolgoztak a rendőrök.