Átmeneti karantén készül Siófokon, időseken segítenek több városban is

2020.03.18. 18:32

Újabb lépéseket tesznek a koronavírusra reagálva a vidéki önkormányzatok, főként az idősek és a karanténba vonulók segítése most az első, írja az MTI. 

múlt heti veszélyhelyzet  óta hétfőn bejelentette Orbán Viktor, hogy újabb szigorításokat tesz az ország és lezárja a határokat is. Az egyre szigorúbb lépéseket követelő helyzetre a fővároson kívüli önkormányzatok is reagáltak, az ország különböző városaiban szigorítottak a szabályokon hétfőre például olyan rendeletekkel, mint az esküvők létszámának megszabása vagy a tömegközlekedés ritkítása a buszvezetők érdekében, adott esetben sűrítése a tumultus elkerülése miatt.

A vidéki önkormányzatok újabb lépései között találni siófoki átmeneti karantént, időseknek bevásárlással segítő önkénteseket, de piacok korlátozását és bezárásokat is: 

  • Kecskeméten elindult az egyedül élő időseket segítő Gondoskodó Szolgálat, akik az idősebbeket segítik bevásárlással, Kaposváron az önkormányzat toboroz embereket ugyanerre, Pécsett a Nevetnikék Alapítvány segíti az időseket.
  • Siófokon fertőtlenítik a Galerius Vendégházat, ami az önkéntes karanténba vonulók átmeneti szállásául szolgál majd. A Fő téren szórólapokkal informálják a lakosságot a vírusról, illetve intézkedési terv is készül az egyedül élő idősek támogatására
  • Debrecen polgármesteri hivatala telefonos ügyfélszolgálatot vezetett be a lakosság segítésére és tájékoztatására. 
  • zalai polgármeseterek közül egyre többen kérik a lakosokat, hogy vonuljanak 2 hétre önkéntes karanténba azok, akik külföldön jártak az elmúlt napokban. 
  • Szerdától Hévízen bezár a hévízi tó, ami pár napja még fogadott látogatókat (500 főig). 
  • Makón tartósélelmiszer-gyűjtést kezdtek a rászoruló idősebbeknek, az önkormányzat befizetett díjért cserébe biztosít házhoz szállított étkeztetést
  • Szentesen az élelmiszer-ellátás érdekében újranyitják a zöldségpiacot, de helyeznek le kézfertőtlenítőket a piac területén
  • Hódmezővásárhelyen is nyitva a piac, de egyszerre csak 500-an léphetnek be
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!