A szakszervezet szerint a Volánbusz nem tesz meg mindent a koronavírus-járvány ellen

2020.03.20. 16:58 Módosítva: 2020.03.20. 20:59

 Egyértelművé vált, hogy a VOLÁNBUSZ felső vezetése képtelen a koronavírus által előállt problémákat, naprakészen kezelni

- írja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) pénteki közleményében. A szakszervezet  azt nehezményezni, hogy a vállalat a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként nem vezette be a nyári tanszüneti menetrendet, a helyközi járatokon továbbra is megengedett az első ajtós felszállás, a vezetők nincsenek elkordonozva, mint a BKV buszain.

A BKV járatain múlt héten vezették be a KDSZSZ által hiányolt korlátozó intézkedéseket,  Karácsony Gergely főpolgármester pedig csütörtökön jelentette be, hogy a BKV átáll a nyári menetrendre. Pénteki bejelentés, hogy gumikesztyűt kapnak a BKV járművezetői, akiknek hétfőtől megkezdik a kézfertőtlenítők kiosztását is.

A szakszervezet azt is felrója a Volánbusz vezetésének, hogy nem biztosítanak védőfelszerelést a vezetőknek, nincs elég vegyszer kézfertőtlenítéshez és az utastér fertőtlenítéséhez. Az éles hangvételű közleményben a szakszervezet alkalmatlannak nevezi a Volánbusz vezetőségét. 

Ugyanakkor a Volánbusz az általa üzemeltetett Voláninform Facebook-oldalon közli a koronvírus-járvánnyal kapcsolatos információkat, menetrend-változásokat. Az oldalon több települést is említenek, ahol a járványhelyzetre tekintettel egyáltalán nem vagy ritkábban közlekednek egyes járatok.

Frissítés, reagált a Volánbusz:

Mint írták, fokozottan takarítják  az autóbusz-állomásokat és a járműveket, vírusölő szerrel mossák le a kapaszkodókat, kézfertőtlenítő szerrel látják el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket. Kézfertőtlenítő szereket, maszkokat, gumikesztyűket biztosítanak az utasokkal közvetlen kapcsolatba kerülő munkatársaik számára. A fertőtlenítéshez szükséges vegyszerek és kézfertőtlenítők beszerzését az országban elérhető készletek függvényében végzik, az eszközök kiosztását a beérkező készletekből biztosítják. 

Az autóbuszokat minden éjjel és napközben is takarítják, ellenőrzik, hogy az elrendelt fertőtlenítőszer és törlőkendő megtalálható-e a járműveken. Az elővárosi, regionális és országos járatok – a zsúfoltság csökkentése érdekében - az eddig megszokott menetrend szerint közlekednek. Az említett járatokon – a fizikai kontaktus minimalizálása érdekében – a bérletesek és az ingyen utazók a hátsó ajtókat vehetik igénybe, az első ajtón csak azok szállhatnak fel, akiknek menetjegyet kell váltaniuk. A csomagkezelési rend is változik: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

A Volánbusz helyi járatain az első ajtós felszállás és a jegyvásárlás felfüggesztése, valamint a helyi menetrendek rendkívüli módosítása a települési önkormányzatok döntési körébe tartozik, írták. Az érintett önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetnek, erről a Facebookon és folyamatosan frissülő honlapjukon is beszámolnak. 

 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!