Péntek reggel óta több katona van jelen az utcákon Magyarországon

2020.03.20. 15:18 Módosítva: 2020.03.20. 17:00

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en beszélt arról, hogy a koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzetben péntek reggeltől több katona lesz a utcákon. A katonai rendész járőröknek nem cél az intézkedés, a lakosság biztonságérzetének növelése miatt vannak kint - mondta.

A Honvedelem.hu cikkében írták, hogy az eddig megszokott katonai jelenléten felül úgynevezett "jelenlétfokozó katonai rendész járőrök" teljesítenek szolgálatot több nagyvárosban.

A helyőrségek katonái rendészeti felkészítésen vesznek részt, amin az intézkedések elméleti és gyakorlati elemeit gyakorolják. Elsődleges szempont, hogy a szolgálatot ellátó katonák lehetőleg olyanok legyenek, akik részt vettek már határvédelmi vagy adventi járőrözési feladatban.

A fő céljuk a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása - írja a cikk. 

A járőröző katonák tartják a rendőrkapitánysággal, és folyamatosan egyeztetnek velük.

A katonai rendész járőrnek joga van a Magyar Honvédség szolgálati szabályzata alapján a közterületen tetten ért bűncselekmény elkövetőjét visszatartani, és a rendőrségnek soron kívül átadni. Ha a civil lakosság részéről tapasztal szabálysértést a rendész, joga van felszólítani, ha ez nem jár eredménnyel, soron kívül értesítheti az illetékes hatósági szervet, annak kiérkezéséig visszatarthatja az intézkedés alatt álló személyt.

A járőrtevékenység megelőző jellegű, a magyar állampolgárok érdekében, védelmében történik - hangsúlyozták a cikkben.

Több katona a határokon

További, több mint száz katonát vezényelnek a határokra, a katonák szombattól az osztrák és a szlovák határokon is segítik a rendőröket a határvédelmi feladatokban - jelentette be Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. 

A dandártábornok arról is beszámolt, hogy 71 létfontosságú vállalatnál megjelentek a honvédelmi irányító törzsek. Feladatuk, hogy az ellátás biztonságában közreműködjenek, segítsék a vállalat vezetését.

Emellett, azokon a településeken, ahol állandó laktanyák vannak, katonai rendészek járőröznek az utcákon. Az ő feladatuk, hogy fokozzák a biztonságérzetet, információt adjanak, de arra is ki vannak képezve, hogy esetleges bűncselekmény, vagy szabálysértés esetén az elkövetőket feltartóztassák, amíg a rendőrök kiérkeznek.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!