Járulékfizetési halasztást kérhetnek a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő kisvállalkozók

HUS 0412
2020.03.21. 13:33

Péntektől online sajtótájékoztatóra állt át a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs, amely a tájékoztató mellett továbbra is válaszol a sajtó kérdéseire, de így tudnak előzetesen szelektálni, mire szeretnének válaszolni, és mire nem. A pénteki sajtótájékoztató előtt Index tucatnyi kérdést küldött, ezek közül a sajtótájékoztatón egyetlen egy sem került sorra, a Koronavírus Sajtóközpont viszont szombat reggel, írásban választ küldött négy kérdésünkre.

A megemelt tesztelési kapacitás konkrétan mit jelent: hány vírusteszt elvégzésére képes a kijelölt 7 hatósági labor és az NNK eddigi laborja együttesen, naponta?

Többszörösére nőtt a naponta elvégezhető tesztek száma.

Egyre több kismama jelzi, hogy az orvos már tájékoztatta arról, hogy nem lehet bent a kórházakban az apa a szülésnél meg az azt megelőző sok órában. Müller Cecília országos tisztifőorvos a héten azt mondta, hogy ez kizárt, ha egészséges az apa, akkor bent lehet, joga van ehhez. A János kórházban már bevezették az apák nélküli szülést, a Margitban kórházban is ez a terv. Szóval mi ezzel a helyzet pontosan?

Ha egészséges az apa, akkor bent lehet a szülésnél.

A tartós betegek felülvizsgálata leállt, az államkincstár pedig azt mondja, hogy igazolás nélkül nem hosszabbítják meg a jogosultságot (emelt összegű családi pótlék, utazási kedvezmény, közgyógy-ellátás, stb.). A lejáró hivatalos okmányokhoz hasonlóan tervezik-e ezek érvényességének kiterjesztését?

„A 2020. március 11-én kihirdetett 41/2020 (III. 11.) Korm. rendelet 4.§ alapján a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányainak érvényessége meghosszabbodik. A 2020. március 1. után, a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényessége a lejárat időpontját követő 90 nappal meghosszabbításra kerül. Amennyiben a jogosult részére gyógyszerkeret került megállapításra, úgy az utolsó negyedévre érvényes kerettel megegyező keretösszeg feltöltésre kerül a VIREP rendszerbe, így az a gyógyszertárakban azonnal elérhető lesz.”

Gyógyászati segédeszközök kiadása során az adatok rögzítésekor kell megadni manuálisan, a 3 hónappal meghosszabbított lejárati időt.”

Az ezzel kapcsolatos tájékoztatónk elérhető a NEAK honlapján a következő linken.

Tervezi-e a kormány a kisvállalkozóknak juttatott átmeneti mentességet a járulék- és adófizetés alól?

Folyamatosan vizsgálja a kormány, hogyan segíthet a gazdálkodóknak. A kormány március 13-ai döntése értelmében a súlyos gondokkal küzdő szektorokban tevékenykedő vállalkozók június 30-ig jelentős kedvezményeket kaptak.

A más szektorokban tevékenykedő vállalkozások fizetési nehézségük esetén fizetési halasztást, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek az adóhivataltól. A hivatal köteles figyelembe venni a korona-vírus okozta hatásokat, és a kérelmeket méltányosan elbírálni. A határidőben (a bevallási határidőtől számított 8 napon belül) benyújtott kérelem egyébként, annak elbírálásáig automatikusan felfüggeszti a végrehajtási eljárást.

Ezeket kérdeztük volna még

Egészségügyi, járványügyi témák:

  • – Igaz, hogy van már egy 13 éves igazolt koronavírusos beteg is? [ez később, még pénteken beigazolódott]
  • – Miért nem végeznek tesztet a hetedikes diák osztálytársain és tanárain?
  • – Információnk szerint az érintett, belvárosi általános iskolában jelenleg is folyik a fertőtlenítés, cáfolják vagy erősítsék meg ezt az értesülést!

Operatív Törzs hatáskörébe tartozó kérdések:

  • – Milyen esetszám esetén javasolja az Operatív Törzs a kijárási tilalom bármely formájának bevezetését?
  • – Az igaz, hogy a stratégiailag fontos kereskedelmi cégek, áruházláncok (élelmiszer, drogéria, stb.) már kaptak kormányzati utasítást arra, hogy állítsák ki dolgozóiknak azt a munkáltatói igazolást, amely később biztosítja a közterületen való mozgásukat? Adtak bármely vállalatnak ilyen utasítást?
  • – Mikorra tervezik a kijárási tilalom életbe léptetését, és az minden korosztályra vonatkozik-e majd ez?
  • – Javasolja-e az Operatív Törzs a kormánynak a hatósági árkorlátozások bevezetését az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és egészségügyi védőfelszerelések, valamint az alapvető higiéniás termékek esetén, hogy a rászorulók is hozzájussanak ezekhez?
  • – A nagycsaládosok kapnak-e külön támogatást, ahol a sok gyerek miatt van, hogy mindkét szülő kiesik a munkából a távoktatás miatt?
  • – A nem állami civil szervezetek megkapják-e a normatív támogatásaikat?

(Borítókép Huszti István / Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!