A szegedi egyetem rektora a koronavírusos szegedi orvos

2020.03.22. 11:30 Módosítva: 2020.03.22. 13:28

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Dr. Rovó László az az egyetemi vezető, aki múlt héten sajtóértesülések szerint Ausztriában volt síelni, de hazaérkezése után házi karantén helyett bement dolgozni. Az esetről az RTL híradója nyomán szombaton az Index is beszámolt, ám akkor még csak annyi derült ki róla, hogy a csatorna megkeresésére az illető azonnal bontotta a vonalat. Dr. Rovó László hivatalos közleményben reagált az ügyre, melyben azt írta, valóban megfertőződött a koronavírussal, de azt tagadja, hogy felelőtlenül járt volna el, állítása szerint nem fertőzött meg senkit, amint észlelte magán a tüneteket, azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, és családjával jelenleg is karanténban van.

A szombati cikkünk óta a szegeder.hu és a Magyar Hang is megírta saját forrásaik alapján, hogy az egyetem rektoráról van szó. A rektort a lapértesülések szerint jóval azt követően vetették alá vizsgálatoknak, hogy produkálta a koronavírus tüneteit.

A Magyar Hang információi szerint a professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk. Az Index úgy tudja, hogy az egyetem vezetője szerdán járt a szegedi járványkórháznak kijelölt II. Kórházban, csütörtökön pedig már súlyos betegen tartott videókonferenciát az irodájából, de ekkor is tartotta magát ahhoz, hogy csak sima megfázásról van szó.

A szegedi egyetemi vezető a rektori posztja mellett a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is, ahol vírushordozóként nemcsak járt, hanem operált is, ezért a Magyar Hang értesülései szerint szombaton berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit is. A rektor emellett az utóbbi napokban a koronavírus miatt folyamatosan tárgyalt az egyetem, illetve a klinikák vezetőivel, akiket így szintén megfertőzhetett.

A rektor ebben a posztjában az egyetemi Coronavírus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amely a klinikák és egyetemi intézmények védelmi intézkedéseit hivatott meghatározni és azokat betartatni. A bizottság március 5-i keltezésű körlevelében azonnali hatállyal elrendelte az általa kiadott intézkedések, utasítások kötelező betartását és betartatását, ami teljesen logikusan is hangzik ebben a helyzetben. Néhány nappal később aztán a Szegedi Tudományegyetem minden szervezeti egységének vezetője kapott egy levelet, melyben felhívták

  • az egészségügyi szakterületen, így különösen a betegellátásban résztvevőket,
  • a műszaki-gazdasági területeken dolgozókat,
  • valamint az igazgatási területen dolgozókat,

hogy a járványhelyzet idejére személyes biztonságuk, a betegellátás biztonságának, illetve az intézmények zavartalan működésének fenntartása érdekében

magánjellegű külföldi utazásaikat is szíveskedjenek felfüggeszteni, illetve a járványhelyzet megszűnését követő időpontra szíveskedjenek elhalasztani.

Az egész történet ennek fényében különösen bizarr, a rektornak ugyanis ez alapján a saját maga által vezetett bizottság intézkedései értelmében eleve elutaznia sem lett volna szabad az országból. A rektor által is szignált első levél értelmében a fent említett kötelezettség megszegése a legsúlyosabb munkajogi következményeket, esetleges büntetőjogi felelősségre vonást von maga után.

A Szegedi Tudományegyetem a március 11-én bejelentett veszélyhelyzetet követő napon sok más egyetemhez hasonlóan rögtön reagált is a járványra. A rektori szünet elrendelése és a kollégiumok kiürítése mellett egyebek mellett azzal, hogy az egyetemi polgárokat arra kérték, hogy ne utazzanak külföldre.

Az ügyben kerestük az érintett professzort, ám sem telefonon, sem sms-ben nem sikerült elérnünk őt (sms-üzenetünkben jeleztük, milyen ügyben, milyen információink miatt keressük). Amint válaszol, frissítjük a cikket.

Frissítés

Dr. Rovó László a Szegedi Tudományegyetem hivatalos közleményében reagált az ügyre. Ebben azt írta, valóban megfertőződött az új típusú koronavírussal, de nem Ausztriában, hanem az olaszországi Dél-Tirolban járt egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú úton, amiről március 8-án , tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkezett haza. Mint írta, üdülése helyszíne előzetes tájékozódása alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számára. A közlemény további részét változtatás nélkül közöljük:

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Mindemellett a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki.

Végül: miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok.

Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!