Meggyógyult az osztrák szállodában rekedt koronavírusos magyar

2020.03.22. 13:53

Feloldották a karanténját annak az Ausztriában dolgozó magyar koronavírusosnak, aki az elsők között kapta el, és az elsők között gyógyult meg a vírusból. D.-ről már többször írtunk. Először két hete vasárnap érezte magán a tüneteket (orrdugulás, végtagfájdalom), majd a főnöke arra utasította, hogy másnap már ne menjen dolgozni, és még aznap felkereste egy helyi orvos védőfelszerelésben, és koronavírusra tesztelte.

A pozitív teszt óta D. a szállodai szobájában tartózkodott, és bár egyáltalán nem érezte magát betegebbnek, mint amikor náthás szokott lenni, nem jöhetett ki a szobájából. Ezen a héten újra felkereste egy orvos, megint letesztelték, és bár az osztrákok azt ígérték neki, hogy egy-két nap alatt visszajeleznek, ez nem történt meg, ezért szombaton ő maga hívta a telefonszámot, amit kapcsolatként az orvos megadott neki. Azonnal felvették, és mint kiderült, eddig azért nem jeleztek vissza, mert közben annyira megnőtt a fertőzöttek és a tesztek száma, hogy erre nem jutott idő. 

Elnézést kértek, majd kikérdezték

 a vonal túlvégéről, hogy van-e valamilyen tünete, érez-e változást magán, és miközben ő arról számolt be, hogy jól van, a gépben megnézték, hogy mi lett a héten készült teszt eredménye. Negatív.

A telefononvonalban lévő nő azonban nem orvos volt, ezért ő nem oldhatta fel a karantént. Erre vasárnap került sor, amikor újra hívta a számot, és már egy orvossal sikerült beszélnie.

Azt mondta, hogy ha a tesztje negatív, és ezután még két napig semmilyen tünetet sem észlelt magán, akkor elhagyhatja a karantént. Erről egy papírt is fog kapni. Azt is mondta az osztrák orvos, hogy aki kigyógyult, az másodjára már nem kapja el a koronavírust, és bár a vírus fejlődhet, de egyelőre nem tudnak róla, hogy erős mutációja jelent volna meg.

A bevezetett kijárási korlátozások miatt D. egyébként sem hagyhatja el a szállodát, így a hotelban lévő munkatársait fogja meglátogatni, akik nem betegek. Azt kérték tőle, hogy azért tartson továbbra is mindenkitől tisztes távolságot. Ezzel a papírral elvileg majd haza is jöhetne anélkül, hogy utána karanténba kellene vonulnia.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!