A háziorvosi rendszer teljes átalakításával próbálják elkülöníteni a vírusos betegeket a többiektől

2020.03.23. 19:22 Módosítva: 2020.03.23. 23:40

Összevonnak több háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet, ezek helyett „akut betegellátó központokat” hoznak létre, ahol külön foglalkoznak majd a légúti és nem légúti panaszokkal. Ez az egészségügyi alapellátás teljes átszervezését jelenti a járvány miatt, az erről szóló miniszteri utasítást Kásler Miklós Emmi-miniszter szombaton adta ki a 444 értesülései szerint. Az utasítást Müller Cecília országos tisztifőorvos kapta meg.

A rendelkezés egyik fő célja, hogy különválasszák a koronavírus-gyanús pácienseket a többi betegtől.

Ennek érdekében helyi szinten jelölnek ki akut betegellátó központokat erre alkalmasnak ítélt háziorvosi rendelőkből. Ezekbe mehet mindenki, akinek orvosi ellátásra van szüksége, de annyira nem súlyos a problémája, hogy kórházi ápolásra szorulna.

A nem légúti panaszokkal érkezőket nem láthatja el olyan egészségügy dolgozó, aki előtte légúti panaszokkal foglalkozott, és az ellátásuk nem történhet légúti betegeket is fogadó helyszínen.

Azokat a betegeket, akiknek csak enyhébb tüneteik vannak, arra lehet utasítani, hogy menjenek haza, és telefonon kérjenek további ellátást.

A telefonos konzultációkat a rendeletből kiolvashatóan nagyrészt idősebb, 65 év feletti orvosok fogják végezni. Ők ugyanis semmiképpen nem találkozhatnak a légúti betegeket ellátó akut központokba érkezőkkel, ezért a bezárt háziorvosi rendelőkből vagy máshonnan fognak telefonos ügyeletet végezni.

444 több háziorvossal is beszélt a rendeletről, többen már hallottak az átalakításról, de a részleteket nem ismerték. Ezeket helyben, járási és kerületi tisztifőorvosok fogják kidolgozni, nekik öt napon belül ki kell alakítaniuk az alapellátás új rendjét. A megkérdezett háziorvosok általában indokoltnak látják a járványhelyzetben az átalakítást, hogy az erős légúti panaszokkal érkező, potenciálisan koronagyanús betegek ne egy rendelőbe érkezzenek az egyéb ellátásra szoruló páciensekkel.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!