Újabb 36 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

DSZZS20200310212
2020.03.23. 07:01 Módosítva: 2020.03.23. 07:10

Újabb 36 embernél igazolták az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 167-re nőtt hazánkban a regisztrált fertőzöttek száma, közölte a kormányzati tájékoztató oldal hétfőn. (Vasárnap 28-cal nőtt az igazolt új fertőzések száma).

A tájékoztató oldalról az is kiderül, hogy a járvány áldozatainak száma eggyel emelkedett, így már 7 halott van. Az áldozatról a kormányzati tájékoztatás annyit közölt, hogy „idős, krónikus betegségben szenvedő férfi”. Vasárnap viszont újabb gyógyultak is távozhattak a kórházból, így eddig 16 betegnek sikerült felépülnie a fertőzésből. Az aktív koronavírusos esetek száma így jelenleg 144.

Az újabb fertőzöttekkel együtt 153-ra nőtt a koronavírust elkapott magyar állampolgárok száma, továbbá 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi állampolgár fertőződött meg hazánkban. Az igazolt új fertőzések száma harmadik napja növekszik, március 20-a óta a háromszorosára emelkedett.

A fertőzés miatt karanténban lévők szám 101-re csökkent, a mintavételek száma jelentősen megnőtt, 1072 új mintavétellel 5515-re emelkedett.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint Magyarországon a csoportos megbetegedések szakaszához értünk, nincsenek fertőzési gócpontok, országszerte megjelent a vírus. A szakemberek szerint épp ezért egyelőre nincs is értelme kijárási tilalomról beszélni.

Viszont attól is mintát vesznek, aki ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kerül kórházba, ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolta egy vasárnapi kérdésre. Hozzátette azt is, hogy „az influenzajárvány végét éljük, melynek szövődménye lehet a tüdőgyulladás”.

Ezt nézze meg, ha a legfontosabb dolgokat tudni akarja a koronavírusról

A legutóbbi adatok szerint csaknem négyezren vannak házi hatósági karanténban, őket a rendőrök rendszeresen ellenőrzik, több esetben már tettek is feljelentést a karantén szabályainak megszegése miatt. Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról készült tudósításunkat itt olvashatja.

A magyarországi esetekről a folyamatosan frissülő grafikonunkról tájékozódhat:

(Borítókép: Mentőautók távoznak a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!