Orbán újabb 6 pontos gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be

90595159 10157987393111093 4148717775466004480 o
2020.03.23. 11:51 Módosítva: 2020.03.23. 13:10

Fontosabb részletek:

  • Orbán Viktor újabb 6 pontos gazdasági akciótervet jelentett be, több mint 80 ezer kisvállalkozás kap mentességet az adó- és járulékfizetés alól.
  • A fertőzöttek száma jóval nagyobb lehet a hivatalosnál, de megbízható becslés nincs. 
  • A 167 fertőzöttből 108-an vírushordozók, nem mutatnak tüneteket. 27 beteg meggyógyul. 9 ember nagyon beteg.
  • Keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló kap rendes védőfelszerelést. 
  • 139 840 ember tudja fenntartani a közrendet és a betegség elhárításához szükséges köznyugalmat, ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, mondta a kormányfő. 

Az operatív törzs mai tájékoztatója előtt Orbán Viktor számolt be a védekezés jelenlegi állásáról és a legújabb intézkedésekről. A miniszterelnök újabb 6 pontos gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amelynek részletei rendeletben jelennek meg:

  • A taxisok után további 81 480 kisvállalkozásnak adnak mentességet a kata-járulékfizetés alól. A pontos tevékenységi köri felsorolást a rendelet tartalmazza majd. Orbán a következőket említette: szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosok, járóbeteg-ellátás, padló- és fal burkolása, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, az idősek fogyatékosok ellátása.
  • A március 1. előtt keletkezett kata-adósságokra mentességet ad a kormány a veszélyhelyzet idejére.
  • A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt (feltehetően a járulékfizetésnél, de ezt Orbán nem fejtette ki).
  • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet idejére.
  • Az adótartozások behajtását is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejárta utáni időszakra.
  • A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyed-jogosultságokat fenntartják.

Tudósításunk a bejelentésről percről percre>>>

A kormányfő szerint négy vonalon védekeznek, „négy harctéren kell helytállni”: katonai, rendőrségi, egészségügyi, gazdasági védekezés zajlik. A később is gyakran katonai terminológiát használó kormányfő a parlamenttől kért, különleges jogrend bevezetésére vonatkozó indítványról ezt mondta:

A szokásos jogszabályok keretei között nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív önvédelmét.

A fertőzöttek számáról azt mondta: ez a szám nyilvánvalóan nagyobb, mint a hivatalos közlés. Szakértőket kért fel a valós szám megbecsülésére, de ezek a becslések annyira tág határok között mozognak, hogy nem érdemes közölni azokat. A miniszterelnök részletes tájékoztatást adott az eddigi 167 igazolt fertőzött állapotáról: 

  • 167-ből 108 ember vírushordozó, nem mutat tüneteket, nem beteg.
  • 27-en tüneteket is mutatnak, betegek, nagy valószínűséggel meggyógyulnak.
  • 9 ember nagyon beteg, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. Orbán szavai szerint  „szorítanunk kell azért, hogy meggyógyuljanak”.
  • 7 ember halt meg. Öten szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük vastagbéldaganattal küzdött. A halottak átlagéletkoruk 69 év.

A kormányfő számba vette a készleteket: 1,5 millió orvosi maszk van, heti 25 ezret gyártanak, de ez a héten 80 ezerre nőhet. Lélegeztetőgépből 2560 van.

Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden égtája felé. Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet. 

Hamarosan 10 repülőgépnyi szállítmány érkezik, mondta a miniszterelnök. A meglévő több tízezer kórházi ágy mellett végszükség esetén 257 tábori kórházi ágyat is képesek munkába állítani. 24 643, hatvanöt évnél fiatalabb, orvosi szolgálatra bevethető orvos, rezidens, és utolsó éves egyetemi hallgató van, és összesen 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozó, akik számára vezénylési tervet készítettek.

  • Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dogozó orvos és ápoló speciális maszkot kap.
  • A többi orvos és ápoló sebészi maszkot használhat.
  • Akit koronavírus gyanújával visznek be, az is azonnal sebészi maszkot kap.

Orbán fegyelmezett és észszerű készletgazdálkodást kért, mert a védekezés hosszú lesz. Egyben megköszönte az egészségügyi dolgozók eddigi kitartó és áldozatos munkáját, ők „kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”. Orbán azt kérte tőlük, tartsák be a vezénylésre vonatkozó rendelkezéseket.

A miniszterelnök beszámolt a határok lezárásáról, majd számba vette, hogy a rendőrökkel, polgárőrökkel, hivatásos katonákkal, tartalékosokkal, az elmúlt öt évben katonai szolgálatot teljesítő emberekkel együtt összesen 139 840 ember tudja fenntartani a közrendet és a betegség elhárításához szükséges köznyugalmat

ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe.

Romániával megállapodtak, hogy Magyarország csak annyi embert enged áthaladni az osztrák határ felől, amennyit Románia beenged. Az országon csak éjszaka és ellenőrzés mellett haladhatnak át ezek az emberek. Beszámolóját Orbán Viktor ezzel zárta:  

Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. A  széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje érkezett el. Vigyázzunk egymásra!  

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt. A legfontosabbak:

  • Müller Cecília: a tömeges megbetegedések felé térünk, hiszen nincsen olyan megye, ahol ne találtak volna fertőzött személyt.
  • Lakatos Tibor: egyelőre továbbra sem tervez kijárási tilalmat az operatív törzs. Az ország nem 14 nap alatt fog átesni a víruson, hanem ez jóval hosszabb ideig fog tartani, így alaposan mérlegelni kell, mikor lenne szükség erre az intézkedésre, ami súlyosan befolyásolná a lakosság életét.
  • Lakatos Tibor: nem terveznek további boltbezárásokat, egyelőre az eddigi intézkedések elegendőek. Bármilyen rendkívüli helyzet is áll elő, a lakosság ellátását biztosítani kell, és biztosítani is fogják. 
  • Európában 188 magyar van karanténban, Európán kívül 30.
  • Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatban 24 ember ellen feljelentést tettek, több helyen pedig bírságoltak. 14 esetben indítottak eljárást csalás miatt.
  • 14 rémhírterjesztés miatti és 12 közveszéllyel való fenyegetés miatti eljárást is indítottak.

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!