Mit csinál Áder János a koronavírus alatt?

2020.03.24. 04:48

Emlékezzünk otthonunkban, most épp szerényebb körülmények között. Kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva. Merítsünk erőt abból, hogy ha 172 éve bízni tudtunk egymásban, ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra

- fogalmazott Áder János március 15-i ünnepi beszédében, amit a koronavírus miatt rendhagyó módon a közszolgálati televízióban mondott el. 

A feje tetejére állt az ország

Magyarországon a koronavírus terjedése miatt veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, lezárták a határokat, bezártak az iskolák, óvodák és még egy sor korlátozó intézkedést hoztak, ami mindnyájunk életére komoly hatással van. 

A kormány és a települési önkormányzatok tévében, rádióban, újságokban, plakátokon kérik a lakosságot, hogy aki csak tud, maradjon otthon, és mosson minél többször kezet, ezzel lehet ugyanis a legjobban megakadályozni a vírus további terjedését. A kampányhoz jó néhány közéleti szereplő is csatlakozott az elmúlt hetekben, a koronavírus kapcsán szinte mindenki megszólal.

KIVÉVE ÁDER JÁNOS, AKI MEGLEPŐEN CSENDBEN VAN. 

A március 15-i alkalmat leszámítva az elmúlt hetekben egyszer se szólalt meg a köztársasági elnök. Nem mondott beszédet, nem adott interjút, nem üzent semmit, miközben az ország jóformán a feje tetejére állt.  

Végzi a szokásos feladatokat

Kíváncsiak voltunk, hogy akkor mégis mivel tölti napjait Áder a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta. Kérdésünkre Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója azt írta, "a köztársasági elnök Magyarországra akkreditált nagyköveteket fogadott bemutatkozó látogatáson, nemzeti ünnepünk alkalmából részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson, és üzenetet mondott a közszolgálati televízió csatornáin, illetve tábornokokat nevezett ki. 

A köztársasági elnök mindezek mellett folyamatosan ellátta és ellátja az alaptörvény által rá rótt azon feladatokat, melyek a jogalkotással, állampolgári ügyekkel, kegyelmi kérvényekkel kapcsolatosak. 

Lemondták a külföldi útjait

Kérdésünkre Altorjai azt is megírta, a koronavírus miatt Áder külföldi programjait lemondták, diplomáciai látogatásait később pótolja. Több hazai programját is törölni kellett. Nem adta át például a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, de elmaradt egy klímaelőadása a kecskeméti Neumann János Egyetemen, és a Magyar-Lengyel Barátság Napja rendezvényeit se tartották meg Csepelen. 

Hogy a köztársasági elnök nem tűnt el egészen, az MTI március 16-án közzétett fotói bizonyítják. Áder megbízóleveleket vett át a Sándor-palotában a görög, a ciprusi, az ausztrál és a brazil nagykövetektől. 

Videóban, Facebookon mondanak köszönetet a környező országok államfői

Ha kicsit körülnézünk a szomszédos országokban, meglepő a magyar köztársasági elnök hallgatása, a környező országok államfői Facebook-oldalukon és a sajtón keresztül sorra adják a szimbolikus nyilatkozatokat, amellyel igyekeznek megnyugtatni állampolgáraikat, és segíteni a járvány elleni védekezést. 

Közülük is élen jár a szlovák államfő, Zuzana Čaputová, aki pár napja megtapsolta az egészségügyi dolgozókat az elnöki hivatal teraszán, és videóban köszönte meg az állampolgárok fegyelmezettségét, az önkéntesek kitartó munkáját. 

Miloš Zeman, cseh elnök is köszönetet mondott a cseheknek a türelmükért és segítőkészségükért, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy kerülni kell ilyen helyzetben a szélsőségeket. Mint fogalmazott, nem szabad elbagatellizálni a járványt, de közben pánikot és félelmet se szabad gerjeszteni. 

Alexander Van Der Bellen osztrák szövetségi elnök is több alkalommal megszólalt a járvány kirobbanása óta. A Facebook-oldalán közzétett videóban a társadalom komoly kihívásának nevezte a koronavírust, amit szerinte közösen kell megoldani, ebben kérte az állampolgárok segítségét. 

Andrzej Duda, lengyel elnök is sokat szerepel a médiában, hétfő este például élő Facebook-videóban válaszolt a kommentben feltett kérdésekre. Bár ehhez hozzá kell tenni, hogy Duda a május 10-i elnökválasztásra készül, így az esetében nehéz elválasztani a kampányt és az együttérző államfői magatartást.  

Egyébként a felsorolt országok közül egyedül Magyarországon választja a parlament  a köztársasági elnököt, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban a nép választ államfőt.

FRISSÍTÉS 8:45-KOR: Cikkünk megjelenése után jelezte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy ő múlt hét közepe óta nyomozza, hova tűnt Áder János, hétfőn pedig közérdekű adatigénylést is benyújtott a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!