Még a szemében is érezte a fájdalmat a koronavírusos újbudai háziorvos

2020.03.29. 10:21

Hidegrázás, majd magas láz – ezek voltak az első tünetei annak az újbudai háziorvosnak, akit koronavírus-fertőzéssel azonosítottak. Az ATV Híradójának neve elhallgatását kérve, telefonon mesélte el megbetegedése részleteit, így derült ki, hogy már a hidegrázást észlelve azonnal önkéntes karanténba vonult és jelezte a dolgot.

Arról már szombaton beszámoltunk, hogy László Imre polgármester bejelentette: a XI. kerületben két háziorvos is fertőzött lett a koronavírussal. Egyikük a tízezer lakosú Őrmezőn, a másikuk Gazdagréten dolgozott. Jelenleg mind a ketten házi karanténban vannak.

Az egyik érintett orvos részletesen beszámolt a tünetekről, elmesélése szerint a magas lázas szakaszban erőteljes végtag- és izomfájdalom jelentkezett, de szó szerint mindene fájt: a bőre, az izmai, a végtagjai, a szeme, szinte a hajában is érezte a fájdalmat.

A következő napokban hőemelkedése, hasmenése volt, köhögött és iszonyúan fáradtnak érezte magát, a tünetei pedig időnként vissza-visszatértek.

Az első pillanatban szólt a háziorvosának, hogy beteg, amikor pedig lehetőség volt az otthoni tesztelésre, akkor megrendelte neki a mentőt, a mentősök pár órán belül végezték el rajta a tesztet, másnap meg is volt az eredmény, azóta pedig hatósági házi karanténban van.

Arról tud, hogy van még egy beteg orvos a kerületben, arról viszont, hogy más orvos megfertőződött volna, nem tud. Amikor a teszt eredménye nála pozitív lett, a kollégáit is tesztelték, ez biztos, az eredményről azonban nem tudott felvilágosítást adni.

Az érintett doktor az interjúban arról is beszélt, hogy

nem szkafanderben dolgoztunk, ez kétségtelen tény,

de látni kell, hogy a betegellátás bármely területén megjelenhet, "beeshet" érintett beteg, ezért is érdemes lenne óvni az egészségügyben dolgozókat, így a háziorvosokat is. Amikor még dolgozott, akkor csak sebészi maszkot és kézfertőtlenítőt kaptak, de nem volt félelemérzete, és egyáltalán nem számított arra, hogy megbetegedhet.

Akkor mehet vissza dolgozni, ha három egymást követő tesztje negatív lesz, de természetesen ezután azonnal visszatér a betegellátásba. Az idevágó kérdésre a háziorvos azt is elmondta, a világpiacon is óriási hiány van a megfelelő védőfelszerelésből, nagyon reméli ugyan, hogy lesz, de egyelőre senki sem tudja, honnan lehetne megfelelő védelmet nyújtó eszközöket szerezni a betegellátásban dolgozóknak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!