86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe

Screen Shot 2020-03-29 at 11.15.52 (2).png
2020.03.29. 11:19

Kórházparancsnokok kezdik meg működésüket a kijelölt kórházakban, jelentette be Lakatos Tibor vasárnap. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint orvosszakmai kérdésekben a katonák természetesen nem hoznak döntéseket, de a kórházak készletgazdálkodását ők felügyelik majd, az intézmények védelmének megszervezése lesz a feladatuk, valamint a dolgozók tehermentesítése és a gyógyító munka segítése is.

A rendőrezredes a kijárási korlátozásról azt mondta, hogy a szigorú szabályok mellett mindenkinek biztosítják a családok ellátásának lehetőségét, de nem jelentheti ez a helyzet a közterületeken való szabad mozgást, mindenkinek komolyan kell vennie a hatósági iránymutatásokat. Lakatos szerint a határhelyzet mindenhol rendezett.

Megnövekedett az igazolt fertőzöttek száma – jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos elmondta:

86 és 90 éves beteg halt bele a koronavírus okozta fertőzésbe, de mindketten egészségi állapotuk okán már legyengült szervezetűek voltak, nem kifejezetten a vírus okozta a halálukat. 

Nyilvánvalóan a halálukhoz esetleg hozzájárulhatott ez a fertőzés, de nem a koronavírus áldozataivá váltak, hanem tulajdonképpen az egészségi állapotuk folytán ők már gyenge egészségi állapotban voltak, és a vírusfertőzés feltette az i-re a pontot

– fogalmazott Müller Cecília.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy minden gyanú esetén megtörténnek a szükséges vizsgálatok, várhatóan a következő időben tömegessé válnak majd az igazolt esetek.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség. Müller ugyanakkor ismertette a korábban is többször egyértelművé tett veszélyeztetettségi faktorokat, valamint a betegség jellemző tüneteit is.

Koronavírus: az operatív törzs március 29-i sajtótájékoztatója

Müller Cecília azt is elmondta, hogy jelentősen növelik a tesztelések számát, most már a mobil mentős mintavétel mindenhol rendelkezésre áll, minden gyanús esetben megtörténnek a laborvizsgálatok. Ez fontos is, mert az eddigi tapasztalatok alapján gyorsan le tud romlani a veszélyeztetett csoportba tartozó fertőzöttek állapota, mondta. A tisztifőorvos a 65 éven felülieknek külön is üzenve kijelentette:

  • a 9-12 óra közötti vásárlási lehetőség végszükség,
  • mindenki minimalizálja a találkozásait, a kijárását.

Kérdésekre válaszolva az országos tisztifőorvos arról beszélt: a  WHO jelzései alapján jártak el a magyar hatóságok, az európai járványügyi hivatal (ECDC) jelentései pedig csak az adott pillanatot érintően, kizárólag az európai helyzetre vonatkoznak.

Van a fertőzöttek között fiatal, a vírus nem kímél senkit, bárki megfertőződhet.

– mondta Müller az idevágó kérdésre. Lakatos Tibor szerint a kijárási korlátozás első napján a piacokra és a bevásárlóközpontokra koncentráltak, a piacokon pozitív volt a tapasztalatuk, de több idős is panaszkodott az új szabályokra, őket arra kérte, értsék meg: korlátozni kellett a mozgását a 65 év felettieknek, hiszen ők a veszélyeztetett korosztály.

  • A tisztifőorvos szerint noha sok országban panaszkodnak a Kínából érkező maszkok és védőfelszerelések minőségére, nálunk minden Magyarországra érkező egészségügyi eszközt megvizsgálnak, világos feltételeknek kell megfelelniük.
  • "Vannak egészségügyi dolgozók karanténban, és vannak pozitív esetek is közöttük" – mondta Müller a kérdésre: hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg.  A tisztifőorvos azt nem mondta meg, hány emberről van szó, ahogy arra sem válaszolt, hogy vannak-e köztük olyanok, akik későn diagnosztizált beteg miatt fertőződhettek meg. Azok ugyanakkor már biztosan nem dolgoznak, akikkel ők szoros kapcsolatba kerültek.
  • Vannak munkakörök, amelyekben kötelező védőruhát biztosítani, mert kitettek a fertőzésveszélynek, ilyenek a szemétszállítók is, esetükben a munkáltatók felelőssége a védőfelszerelés biztosítása.
  • Az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozó intézkedéseket arról, hogy mennyire használhatóak a közösségi tereik, így például a turisztikai központjaik, helyeik. Lakatos Tibor szerint az a legfontosabb, hogy az állampolgárok értsék és betartsák a szabályokat, és akkor nem kell az önkormányzatoknak külön rendelkezéseket hozniuk.
  • "Nem kiugróan magas Magyarországon sem az elhunytak aránya, pontosan megfelel annak a trendnek, amit látunk a környező országokban", jelentette ki Müller Cecília az Index kérdésére. Szerinte a lakosságszámhoz arányítva azonos, vagy hasonló más országokéhoz képest a halálozási arány Magyarországon, de valójában "semmilyen hasonlítgatásnak nincs helye" a járványkezelésben. A járványgörbe itthon "laposan halad előre, nem megterhelve az ellátórendszert." Azt mondta, az elhunytaknál az alapbetegség volt a halál fő oka, amire rárakódott a fertőzés.
  • Az Index kérdésére Müller azt is elmondta, a szív-és érrendszeri megbetegedések, illetve a rosszindulatú, daganatos megbetegedések a tipikus krónikus bajok, amelyek az itthoni halálesetek alapján a leginkább növelik a koronavírus fertőzésének súlyosabb kimenetelének kockázatát. Mindezt az eddigi halálesetekből már meg tudták állapítani, de ezek a legjellemzőbb halálokok egyébként is Magyarországon.
  • Igennel válaszolt Müller Cecília arra az újabb újságírói kérdésre, hogy van-e a fertőzöttek között fiatal, vagy gyermek. Azt nem mondta meg, hány éves betegről vagy betegekről van szó.
  • Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója, erősítette meg a tisztifőorvos, aki azt mondta, egy ápolt elesés miatt került kórházba, ott derült ki, a kórházi kezelés során, hogy belázasodott. Mintát vettek tőle, ekkor igazolódott, hogy pozitív lett a tesztje. Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból 7-en lettek koronavírusosak. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak.
  • Müller kérdésre elmondta azt is, 14-en szorulnak jelenleg intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre Magyarországon.
  • A koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak átlag életkora 69 év.
  • A tisztifőorvos szerint vannak a daganatos betegeknél is halasztható ellátások, de akut fájdalom és sürgős ellátás esetén nem küldhetőek el ezek a betegek a járvány ideje alatt sem.

Vasárnap ezekkel a kérdésekkel fordultunk az operatív törzshöz:

  • A több mint 12 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok?
  • A 408 regisztrált koronavírus-fertőzött közül 13 ember elhunyt Magyarországon, ez a nemzetközi adatokkal összevetve kiugróan magas arány. Mi ennek az oka a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei szerint?
  • Az eddigi 13 halálos áldozat mindegyikének krónikus alapbetegsége volt a hivatalos közlések alapján. Le lehetett-e már ezen tragikus esetek alapján vonni valamilyen következtetést arról, hogy milyen típusú krónikus megbetegedések – tüdő, érrendszeri, vagy szívpanaszok –, amelyek a leginkább növelik a koronavírus okozta megbetegedés súlyos, akár tragikus kimenetelének kockázatát?
  • Pontosan mely kórházakba, mely kórházi osztályokra hány maszkot, védőruhát és kesztyűt szállítottak az elmúlt héten külföldről érkezett szállítmányokból?
  • Hány darab léléegeztető gép áll rendelkezésre a Dél-pesti Centrumkórházban, oda is vittek a most Magyarországra érkezett mintegy 600 darabból? Mely intézményekbe, hány darab jutott ezekből?
  • Hogyan értékelik a 9-12 óra közötti, a 65 éven felülieknek biztosított vásárlási sáv bevezetését egy nap után, és nem fontolják-e meg, hogy rövidítik ezt legalább szombatonként?

A koronavírussal kapcsolatos vasárnapi híreinket összegyűjtve itt lehet elolvasni.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!