Áder János rekordsebesen aláírta a koronavírus-törvényt

2020.03.30. 17:16 Módosítva: 2020.03.30. 21:51

Alig két órával az elfogadását követően alá is írta a koronavírus-törvényt Áder János. A köztársasági elnök nyilatkozatot tett közzé, amely szerint:

A mai napon az Országgyűlés sürgős eljárás keretében elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A törvény megfelel az Alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható. Ezért a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Az államfő azt írta, a koronavírus elleni védekezésről, a járvány megfékezéséről alapos vitát folytatott az Országgyűlés hétfőn és egy héttel ezelőtt is. „A vita részben az eddig megtett intézkedésekről, másrészt a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt”, fogalmazott.

A két ülésnapot figyelemmel kísérve megnyugtató, hogy egyetlen képviselő sem tartotta indokolatlannak az eddig megtett intézkedéseket, és senki nem állította a már meghozott döntésekről, hogy azok veszélybe sodornák a demokráciát. Ugyanakkor az ellenzéki képviselők a magyar demokráciára veszélyesnek tartották a kormány jövőbeli „korlátlan” felhatalmazását. Ezért két kérdést kiemelten vizsgáltam

– szól a nyilatkozat, amely szerint Áder a következő kérdéseket vette górcső alá, és válaszolta is meg azonnal:

Korlátlan-e a kormány felhatalmazása időben?

„A kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér”, fogalmazott Áder.

Korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően? Egyszerűbben, mindent megtehet-e?

A köztársasági elnök szerint „nem. A kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik. Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad. A járványt követően pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról”, írta.

Mindannyian tudjuk, hogy még nehéz hetek várnak ránk. A védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje. 

A további vitákhoz Kossuth Lajos 172 évvel ezelőtti – a felirati vita során – megfogalmazott szavait ajánlom megfontolásra: »...az országgyűlés politicáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, mellyet az idő elénkbe szab. (...) emeljük fel politicánkat a körülmények szinvonalára...«

– írta Áder. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága azt kérte, hogy „a nyilatkozatot teljes szövegében, szerkesztés nélkül szíveskedjenek felhasználni”. Ugyanakkor az államfő gondolatait érdemes kiegészíteni azzal: március 30-i, hétfői plenáris ülésén a parlament 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett elfogadta a koronavírus-törvényt.

Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, amit a zárószavazás előtt egytől egyig mind leszavazott a Fidesz–KDNP-s többség.

A kormány ahhoz kapott most felhatalmazást határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

Áder döntése azt jelenti, hogy éjfélkor hatályba is lép a jogszabály.

Ezt a forgatókönyvet egyébként már a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megjósolta, hiszen Gulyás Gergely már vasárnap arról beszélt, hogy akár már hétfőn éjfélkor is életbe léphet a koronavírus-törvény.

Áder János egyébként az elmúlt hetekben kizárólag március 15-én, a nemzeti ünnepre szóló televíziós beszédében szólalt meg, nem mondott más beszédet, nem adott interjút, nem üzent semmit, miközben az ország jóformán a feje tetejére állt. Hogy az államfő mit tett a járványhelyzet kialakulása előtt és alatt, arról ebben a cikkünkben olvashat.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!