Gulyás: Akár már hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény

2020.03.30. 08:02

Ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény, mondta Gulyás Gergely miniszter vasárnap este Bayer Zsolt műsorában.

„Most az a cél, hogy az Országgyűlés, ha az ellenzékre nem számíthatunk, akkor a kormánypártok képviselőinek a szavazataival fogadja el a koronavírus-törvényt a hétfői napon. Ezzel az a sajátos helyzet, ami néhány intézkedés lejárta miatt előállt, megszűnik.

Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan.

A koronavírus-törvényt a múlt héten szavazták volna meg, ha összejön a parlamentben a házszabálytól való eltéréshez a négyötödös képviselői támogatás, viszont az ellenzéki pártok nem voltak hajlandóak úgy támogatni  a törvényt , hogy abban nincs időkorlátja a kormányfő rendkívüli helyzetben hozott intézkedéseinek. Hatvan- vagy kilencvennapos határidőt szerettek volna, így a kormányfői intézkedések meghosszabbításáról kéthetenként újra kellett volna szavazni. Hogy ez milyen felhatalmazást ad Orbán Viktor miniszterelnöknek, arról  vita bontakozott ki , amelynek az Index is  helyet adott .

Így viszont ma szavazhatnak a törvényről, amely lehetőséget ad a kormánynak, hogy a parlament felhatalmazása nélkül hozzon komoly intézkedéseket a kihirdetett veszélyhelyzetben. A törvény elfogadásához elegendő a képviselők kétharmadának támogatása, és utána határidő nélkül meghosszabbítható a kormány által bevezetett rendkívüli intézkedések hatálya. A törvényt ezután Áder Jánosnak is alá kell írnia. Ha Gulyás forgatókönyve megvalósul, ennek még ma meg kell történnie.

Bayer Zsolt műsorában Gulyás azt mondta, úgy tűnik, a „naiv álmodozók” közé tartoznak, mert azt hitte, hogy a viták ellenére a jelenlegi helyzetben az ország iránt érzett felelősség vagy akár csak a politikai számítás is arra fogja indítani az ellenzéket, hogy biztosítsa  a védekezéshez szükséges felhatalmazást a kormány számára – idézte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait az ATV .

Nagyon sajnálom, hogy nem így történt, nagyon nehéz bármilyen minősítést ezen ellenzéki magatartás kapcsán túlzónak tekinteni.

Azt mondta még, hogy most nem a politikai viták ideje van itt, hanem az összefogásé, ezért „ezzel az ellenzékkel is meg kell próbálnunk megteremteni azokat a viszonyokat, amelyek mellett nem politikai támadás közepette kell a kormánynak a veszély elhárításához szükséges intézkedéseket megtennie”.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!