Nézőpont: Az ország 74 százaléka elégedett a kormánnyal

2020.03.30. 08:22

A magyarok 58 százaléka a „járvány végéig” adna rendkívüli intézkedésekre felhatalmazást a kabinetnek, 39 százalékuk „csak június 30-ig”, hogy utána „ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról”, írja a kormánypárti Nézőpont Intézet az „első, a járvány miatt home office-ban készült telefonos közvélemény-kutatása” alapján. A koronavírus-törvényről hétfőn szavaznak a parlamentben.

A Nézőpont szerint a kormánypártiak 94 százaléka, a kormánykritikusok 80 százaléka egyetért azzal, hogy „továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be”.

A felmérésben a „rémhírterjesztőkre” is rákérdezett a Nézőpont Intézet, a válaszok alapján azt írja, hogy „a túlnyomó többség támogatja a járványügyi rémhírterjesztők elleni szigorítást”.

A magyarok 72 százaléka egyetértett, 20 százaléka viszont nem azzal az állítással, hogy „aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntetendő”. Még a kormánykritikusok 62 és a budapestiek 64 százaléka is egyetértett az állítással, írja Nézőpont.

  • A kilakoltatások felfüggesztésével 89 százalék,
  • a családtámogatások meghosszabbításával 95 százalék,
  • a „valamilyen formájú kijárási tilalom” 71 százalék értett egyet,
  • a megkérdezettek 74 százaléka elégedett a kormány munkájával, írja a Nézőpont.

Módszertan: a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. március 26–28. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív.