Tizenhét fertőzött van lélegeztetőgépen Magyarországon

2020-04-01 11 21 00-Index - Belföld - Koronavírus  az operatív t
2020.04.01. 11:25
Három repülőgép érkezett szerdán Magyarországra különféle védőfelszerelésekkel, például maszkokkal, amiket elsősorban egészségügyi dolgozók kapnak. További három gépet is várnak még ma. A regisztrált fertőzöttekből 17 ember van lélegeztetőgépen, hat százalék pedig intenzív ellátásra szorul. Az operatív törzs szerint az adatkezelési szabályok szerint jártak el, amikor sorszámmal, életkorral és nemmel részletezve közölték a fertőzöttek és elhunytak adatait. A TASZ szerint viszont jogsértők voltak. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak összefoglalva.

525-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ez napról napra emelkedik, de egyenletesen, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ez szerinte azt jelenti, hogy egyelőre a szoros kontaktban lévők adják át egymásnak a fertőzést. 

A regisztrált 525 fertőzöttből 25 százalék tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket mutatott, 17 ember van lélegeztetőgépen, 6 százalékuk pedig intenzív ellátásra szorul, mondta Müller.

Az elmúlt 24 órában négy idős beteg hunyt el, mindegyikük krónikus betegségben szenvedett, így az áldozatok száma 20-ra nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, közülük 12 férfi, 8 pedig nő. Ez Müller szerint igazolja, hogy a betegség az időseket és a magas kockázatban lévőket érinti leginkább, de

most már nincsenek kivételek.

A fiatalok is ugyanúgy elkaphatják, és senki nem tudja, ki kitől kapja el a fertőzést. A tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a vírus az egész ország területén jelen van.

A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében található, de Müller szerint a vidékiek sem nyugodhatnak meg, sőt:

úgy kell viselkednünk, mintha jelen lenne ott is

– mondta. Müller szerint a megfertőződöttek 80 százaléka nem észlel magán tüneteket, a vírust viszont így is tovább tudja adni.

Az operatív törzs élőjét itt nézheti, továbbgörgetve folytatódik a cikk.

Koronavírus: az operatív törzs április elsejei sajtótájékoztatója

A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mindig mossunk kezet, a munkahelyeken is, és a lakásba belépés után is rögtön fertőtlenítsünk. A bevásárlás után a táskát a lakás ajtaja elé tegyük le, a kabátot vegyük le, és fertőtlenítsünk. Cseréljünk ruhát, zuhanyozzunk, és tegyük külön a saját dolgainkat a többiekétől. 

Kiss Róbert alezredes szerint az operatív törzs folyamatosan figyeli a veszélyhelyzet rendeleteinek betartását. A bevezetett intézkedések a fertőzések és megbetegedések csökkenését okozták, így mindezt a veszélyhelyzet végéig fenntartják, tette hozzá.

Szerdán három járat érkezett Ferihegyre, védőfelszerelésekkel, maszkokkal, overallokkal, és még másik három járat is jönni fog ma. Ezeket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják.

Az alezredes szerint a legtöbb rendőri felszólításra az emberek együttműködőek voltak, de több rendészeti beavatkozásra volt szükség:

  • 1128 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozás óta,
  • ebből 956 figyelmeztetés,
  • 49 helyszíni bírság,
  • 123 szabálysértési feljelentés volt.
  • 9679 házi karantént rendeltek el eddig, ebből
  • 71 350 alkalommal ellenőrizték a házi karantént,
  • 322 esetben feljelentés volt ennek megszegése miatt.
  • 39 üzlet tulajdonosát figyelmeztették a rendeletek be nem tartása miatt, ebből 25 helyszíni bírság, 61 ember ellen feljelentést tettek.
Kiss Róbert alezredes
Kiss Róbert alezredes
Fotó: Index

Határhelyzet:

  • Ma éjféltől a magyar–osztrák határon engedélyezik az ingázó utazók munkába jutását, tehát ők átmehetnek a határon, nem kapnak 14 napos hatósági karantént.
  • A magyar–szlovák határon: a teherforgalmat is engedik azokon a határátkelőhelyeken (pl. Vámosszabadi, Somoskőújfalu), ahol eddig a személyforgalom is megengedett volt. 

122 büntetőeljárást indítottak, ebből

  • 19 közveszéllyel fenyegetés miatt,
  • 27 pedig rémhírterjesztés miatt történt.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A Magyar Orvosi Kamara levele korrektül felsorolja az intézkedéseket a háziorvosok védelmében Müller szerint, és szét is osztják a védőfelszereléseket közöttük. Ugyanakkor szerinte voltak olyan esetek, amikor a háziorvosok nem kérték a védőfelszerelést, mert azt állították, nekik már van. Müller szerint a sebészeti szájmaszk elegendő védelmet nyújt a háziorvosoknak, mert nem végeznek különféle beavatkozásokat. Türelemre kérte a tisztifőorvos a háziorvosokat, mert szerinte dolgoznak azon, hogy ellássák őket megfelelő védőfelszerelésekkel.
  • A Tirolból hazatérő magyaroknak két hét karanténba kell vonulniuk. A tisztifőorvos viszont hozzátette, hogy közülük többen voltak már karanténban Ausztriában. Akinek nincs erről igazolása, annak itthon is karanténba kell vonulnia. Olyanok is vannak azonban köztük, akik tünetmentesen eltöltöttek két hét karantént Ausztriában ellenőrzés alatt, erről kaptak igazolást, így nekik itthon már nem kell karanténba vonulniuk.
  • Nem lazítanak semmin, hiszen a tömeges megfertőződések szakaszára készülünk. A lényeg, hogy laposan tartsuk a járványügyi görbét, hogy az egészségügyi rendszer fel tudjon készülni arra, ha „berobban” a járvány, és tömeges lesz.
  • Aki pozitív lesz koronavírusra, de jó állapotban van, és nem szorul kórházi kezelésre, otthon maradhat házi karanténban. De a fertőzött ember által kidobott szemetet tegyék két szemeteszsákba, így néhány óra alatt elvész azok fertőzőképessége – tanácsolta a tisztifőorvos.
  • A beteget megilleti a kapcsolattartási jog, így Müller azt javasolja az egészségügyi intézményeknek, hogy jelöljenek ki egy időpontot, mikor beszélhetnek családtagjaikkal. Csomagot is kaphatnak, de nem közvetlenül a családtagjaiktól átadva, hanem a dolgozóktól.
  • A nemzetközi teherforgalmi szabályok szerint a nehézgépjárművek csak meghatározott időben léphetnek be az országba, de csak a kijelölt utakon keresztül. Ennek betartását a magyar rendőrség és honvédség ellenőrzi.
  • Nincs arra igazolt tény egyelőre, hogy a BCG-oltás fokozná a szervezet védekezőképességét, ami segítene a koronavírus-helyzeten. Ha ez mégis beigazolódna, akkor az jó lenne Magyarországnak, mert 1953 óta mindenki kötelezően megkapja ezt az oltást.
  • Müller szerint fontos, hogy C-vitamint szedjünk és mozogjunk, mert ezekkel erősíthetjük a szervezetet. 
  • A vírus könnyen kiszárad a környezetben, de nem kizárt, hogy rövid ideig megmarad a tárgyak felületén. Fontos a gyakori szellőztetés otthon, munkahelyen és üzletekben is, tartsunk távolságot egymástól a boltokban is.
  • Müller szerint egy fertőzött ember leginkább akkor fertőz, ha mutat is tüneteket. 
  • A tömegközlekedési eszközökön is kevesebben utaznak, mint szoktak, de meg kell tartanunk a másfél méternyi távolságot, valamint mossunk gyakran kezet. A járműveket egyébként folyamatosan fertőtlenítik, válaszolta Müller az Index kérdésére a tömegközlekedési járatok ritkításáról.
  • Müller már korábban javasolta, hogy azoknál a betegeknél, akik ismeretlen eredetű vírusos tüdőgyulladást kapnak, csináljanak teszteket. Az eddigi vizsgálatok szerint nem mutattak ki a tüdőgyulladásos betegeknél olyan vírust, amit a koronavírus okozna. Ez Müller számára is meglepő volt, más eredményt várt, válaszolta Müller szintén az Index kérdésére, miszerint: minden tüdőgyulladásos tünettel vagy épp konkrétan tüdőgyulladással kórházban fekvő betegnél elvégzik a koronavírustesztet a jelenlegi eljárásrend szerint?
  • Egy pontos terv kidolgozott része, hogy milyen ütemben vetik be a kórházakat az ellátásba.
  • Az operatív törzsnek nincs hatásköre az autóparkolásokra, az autóvárakozási időkre, ennek díjszabásába nem tudnak beleszólni.
  • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések az országba, ezeket szállítják a kórházakba az egészségügyi dolgozóknak Kiss szerint.

Ezeket a kérdéseket küldte az Index szerdán az operatív törzsnek:

  • A több mint 15 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok az új koronavírussal, és egy esetben hányszor kell mintát venni?
  • A nemrég külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek?
  • Vannak-e érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
  • Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a legtöbb esetben 24 órán belül kiérkezik a mentő a nem sürgősségi betegellátásnak minősülő koronavírusteszt elvégzésére. Egyre több olvasónk fordul ugyanakkor hozzánk, hogy akár már 3 napja is várják a mentőt. Mi a teendője annak, akit gyanúsnak ítélt a háziorvosa, és ezért tesztet kért neki? A 3-4 napos várakozás elvárható, nem jelent például egészségromlás-kockázatot? A várakozás idején egy koronavírus-gyanús ember elhagyhatja a lakását?
  • Mikortól végzik majd a mintavételt rendőrök, és milyen képzésen kell ehhez átesniük? Jelenleg még nem lenne indokolt a bevonásuk?
  • A tömegközlekedésben ritkított járatszámok nem növelik-e a csoportosulás, járványterjedés veszélyét? Mit javasolnak azoknak, akik nem tudják nélkülözni a tömegközlekedés igénybe vételét?
  • Mennyivel több vagy kevesebb a kórházakban súlyos tüdőgyulladással kezeltek száma az évnek ebben a szakaszában megszokott átlagos adatokhoz képest?
  • Minden tüdőgyulladásos tünettel, vagy épp konkrétan tüdőgyulladással kórházban fekvő betegnél elvégzik a koronavírustesztet a jelenlegi eljárásrend szerint?
  • Nem volt-e kiugró növekedés a tüdőgyulladásos, influenzás megbetegedések számában, illetve a halálozásokban a koronavírus hivatalos megjelenése előtt?

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs mai virtuális sajtótájékoztatóján. Fotó: képernyőkép / Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!