A magyar kormány is csatlakozott ahhoz a kiálláshoz, ami kimondatlanul ugyan, de ellene szól

2020.04.02. 19:58

Trolldiplomácia - így lehetne a legjobban jellemezni azt, hogy a magyar kormány is közzétette weboldalán azt a nyilatkozatot, amit először 13 nyugat-európai kormány képviselt. A nyilatkozat, bár nem nevesíti a magyar kormányt, de egyértelműen azt bírálja. Arról szól ugyanis, hogy veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen, márpedig az Orbán-kabinetet pont emiatt bírálják sokan belföldön és külföldön.

A nyilatkozat egyértelműen a korlátlan ideig rendeleti kormányzást lehetővé tevő magyar koronavírus-törvényre utal, az aláírókat például mélyen aggasztja, hogy egyes elfogadott veszélyhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák.

"Teljesen egyetértünk a tizenhárom tagállam által tegnap közzétett nyilatkozattal, miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit. Nagyon sajnáljuk, hogy a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra" - írta még egy délelőtti közleményében Varga Judit igazságügyi miniszter, aztán este már a kormány is közzétette ugyanazt a nyilatkozatot angolul, jelezve: csatlakoznak hozzá.