Plakátrongálás miatt felfüggesztenék a jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogát

2020.04.02. 15:24
Megválasztása után alig két hónappal felfüggesztené Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogát az ügyészség.

Polt Péter legfőbb ügyész azért tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Kálló mentelmi jogának felfüggesztésére, hogy le tudják folytatni a rongálás vétsége miatt indított nyomozást, derül ki Legfőbb Ügyészség csütörtök délután küldött közleményéből. 

Az eljárás adatai szerint az Európa Parlamenti választások előtt két nappal Kálló három társával festékszóró spray-vel megrongált Budapesten 26 választási plakátot, amivel összesen 284 480 forint kárt okozott. 

Október 21-én Kállót kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Ez nem plakátrongálás volt. A Fidesz által biztosított szabad véleménynyilvánítás lehetőségével éltünk, mint azt ők tették 2018-ban, amikor megrongálták a Jobbik összes plakátját

- reagált a hírre az Indexnek Kálló Gergely.

Mint mondja, nem emlékszik pontosan arra, hogy mit írtak és hova, csak üzenni akartak a Fidesznek az EP-kampány alatt. Amikor egy évvel korábban megrongálták és ellopták a Jobbik plakátjait Debrecenben, a helyszínre érkező rendőrök Kálló állítása szerint azt mondták, hogy ez belefér a szabad vélelmenynyilvánítás jogába, és eljárás se indult akkor. 

Úgy fest, hogy a Fidesznek és Polt Péternek a koronavírus elleni védekezés és veszélyhelyzeti protokoll ideje alatt az a legfontosabb, hogy ilyen eljárásokat kezdeményezzen

- tette hozzá. - "Állok elébe. Azt szeretném, hogy folytassák le a nyomozást, és mindenki működjön úgy, ahogy kell. De azt is nagyon szeretném, hogy ugyanolyan elbírálásban részesüljek, mint a fideszes plakátrongálók részesültek 2018-ban vagy később, az önkormányzati kampány idején." 

Kálló Gergelyt február 16-án választották meg országgyűlési képviselőnek Fejér megye 4. választókörzetében, miután a térség korábbi képviselője, Pintér Tamás októberben Dunaújváros polgármestere lett, és összeférhetetlenség miatt lemondott parlamenti mandátumáról. 

A Jobbik politikusa március elején tette le az esküt a Parlamentben. Hogy le tudják folytatni az ellene indított büntetőeljárást, arra van szükség, hogy az Országgyűlés felfüggessze Kálló mentelmi jogát.