Kimondható az, hogy koronavírus-járvány van Magyarországon? Az operatív törzs tájékoztatója

Kimondható az, hogy koronavírus-járvány van Magyarországon? Az operatív törzs tájékoztatója

Posted by Index.hu on Thursday, April 2, 2020

Az operatív törzs ülését követően tájékoztatót tart, melyet ma is élőben közvetítünk.

Ezeket a kérdéseket küldtük el a törzsnek:

  • Kimondható az, hogy koronavírus-járvány van Magyarországon? Az országos járványnak melyek a szakmai/tudományos/jogszabályi feltételei? Világjárvány esetén mások a szakmai követelmények?
  • A több mint 16 401 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok az új koronavírussal, és egy esetben hányszor kell mintát venni?
  • Hányadik pozitív teszteredmény után tüntetnek fel valakit regisztrált betegként a hivatalos kimutatásban? Előfordulhat, hogy bizonyos megbetegedések, adott esetben egyes áldozatok csak napokkal később kerülnek be a kimutatásba?
  • Mi történt csütörtökön reggel a koronavirus.gov.hu adatközlésével (egy áldozatról először hírt adtak, majd kikerült a cikkből, majd megjelent a statisztikában, a külön cikk viszont nem került címlapra)?
  • Átlagosan napi ezer elvégzett mintavételt tüntetnek fel, legalábbis az elmúlt egy hétben, a kijelölt új laborokkal. Pontosan naponta hány labortesztet végeznek a NNK központi laborjában, és hány darab mintavételt értékelnek ki a kijelölt 7 laborban?
  • A nemrég külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek?
  • Vannak-e érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
  • Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos normatív határozatot hozott arról, hogy a határokon belépő magyar állampolgárok kötelezően hatósági házi karanténba kell vonuljanak. A határozatot az áruforgalom érdekében 24 óra múlva módosították. Több hazatérő magyar állampolgárságú nemzetközi tehergépkocsi-sofőr is jelezte azonban, hogy az országba belépéskor kezükbe nyomták a piros karanténra felszólító papírt. Mégis érvényes ezekre a sofőrökre a karantén-határozat?
  • Mit jelent az, hogy a Tirolból hazatérő magyarok "negatív igazolással rendelkeztek arról, hogy nincs a szervezetükben koronavírus", ahogy tisztifőorvos asszony fogalmazott kedden? Azt, hogy van negatív teszteredményük, vagy azt, hogy aláírattak velük az osztrák hatóságok egy papírt arról, hogy saját bevallásuk szerint tünetmentesek? Többek beszámolói szerint Ausztriában az elvileg "karanténidőnek" számító két hét alatt elhagyhatták a szállásukat és mozoghattak az érintett településeken. Ez kitöltött karanténnak számít a magyar hatóságok értelmezésében?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!