Müller Cecília: Felesleges lenne tömegesen tesztelni

Screen Shot 2020-04-03 at 11.30.56 (2).png
2020.04.03. 11:25

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 623 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, és 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is, ismételte el az elmúlt 24 óra már korábban közölt adatait Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján is.

Az országos tisztifőorvos szerint a tegnapi napon elveszített öt ember mindegyike idős és beteg volt:

jellemzően szív- érrendszeri betegségben szenvedtek, de számos egyéb krónikus, súlyos betegség vezetett ahhoz, hogy a koronavírus végzetessé vált náluk.

Müller Cecília szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, noha napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, a megbetegedések pedig Budapesten és a nagyvárosokban csak azért fordulnak sűrűbben elő, mert ezek a települések eleve sűrűbben lakottak. A szakember figyelmeztetett:

már az országban mindenhol megtalálható vagy beteg, vagy fertőzött ember.

Arról is beszélt ismét, hogy a hatósági utasítások betartása, a csoportosulások kerülése és az otthon maradás a közös cél, ebben a fegyelmezett lakosság is nagyon nagy segítség, hiszen csak így lehet ellaposítani a járványgörbét, elnyújtani a járványt időben, így fenntartani a betegellátás biztonságát. Mivel sokan lehetnek tünetmentes vírushordozók, fontos, hogy

mindenki kerülje azokat az élethelyzeteket, amelyben átadhatja a vírust bárkinek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a helyes, alapos, langyos vízben történő kézmosás elengedhetetlen, és ha lehetséges, akkor egyszer használatos papírtörölközőt használjanak az emberek. A tisztifőorvos szerint az UV-lámpa nem alkalmas a bőr fertőtlenítésére, legfeljebb tárgyak esetében lehet ezt alkalmazni, ahogyan a teljes test alkoholos fertőtlenítését sem tartja megfelelőnek a bőrirritáció miatt.

Müller Cecília ismét beszélt arról, hogy a koronavírus ellen nincs gyógyszer, és egyelőre nincs vakcina sem, más védőoltások bizonyos, a tüdő megbetegedésétől védő oltóanyagokat tesztelnek folyamatosan a gyógyításban, de bizonyított ellenszer még nincs. Antibiotikumok természetesen nem alkalmazhatóak a vírus elleni terápiában, de rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszerek, amelyeket a koronavírus elleni kézikönyv ajánl a kórházi kezelésekre.

A tisztifőorvos közölte, a védőnői szolgálat munkarendjét is átszervezték, és éppen úgy, ahogyan a házi gyermekorvosoknál: elsődlegesen telefonon konzultáljanak a kismamákkal, és csak időpontra fogadják a babákat a konzultációkon.

Müller szerint nemhogy nem javallt, hanem kifejezetten fontos, hogy a gyermekek most is megkapják a szükséges, kötelező védőoltásokat.

Örömmel jelentette be, hogy

a háziorvosoknak védőfelszerelést tudnak juttatni azokból az eszközökből, amelyek a héten érkeztek Magyarországra, hiszen az alapellátásban dolgozó orvosok azok, akik az első vonalban találkoznak a betegekkel, fogalmazott.

Ezután az operatív törzs üléséről számolt be Kiss Róbert. Az alezredes szerint a kórházparancsnokok jelentést tettek, a törzs pedig jóváhagyta az átcsoportosítási javaslatukat.

Ma 31 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, de most már a rendőrök is kapnak ezekből, sőt a készenléti rendőrséghez már ki is szállították a szájmaszkokat, kesztyűket. Ma pedig újabb külföldi szállítmány érkezik.

Péntekig egyébként

11 668 ÁLLAMPOLGÁRT RENDELTEK HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉNBA.

Velük kapcsolatban összesen 81 627 ellenőrzést végeztek, 564 esetben találtak szabálytalanságot, 456 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 40 figyelmeztetést és 269 helyszíni bírságot szabtak ki.

A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOKKAL KAPCSOLATBAN IS ELLENŐRZÖTT A RENDŐRSÉG, RENGETEG SZABÁLYSZEGÉST ÉSZLELTEK, 442 ESETBEN INDULT ELJÁRÁS, ÉS 1442  ESETBEN FIGYELMEZTETTEK.

Kiss Róbert szerint folyamatosak a határellenőrzések, elvétve vannak csak torlódások. A rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket is:

  • 36 eljárást indítottak rémhírterjesztés miatt, 
  • 22-őt közveszéllyel fenyegetés miatt,
  • 33 esetben csalás miatt indítottak eljárást,
  • és 10 járványügyi szabályszegés miatti eljárást indítottak.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Akit egyszer gyógyultnak nyilvánítottak, arra a vírussal nem regisztráltakra vonatkozó szabályok vonatkoznak otthon, tehát a hatósági ajánlásokat és a higiéniai óvintézkedéseket kell követnie.
  • Ha jelentős mennyiségű ellenanyag termelődik a szervezetben (azaz valaki átesik a fertőzésen), az valamennyi védettséget biztosan jelent a vírussal szemben. A koronavírus esetén azonban azt még nem tudjuk, hogy meddig és milyen erősségű védelmet, válaszolta az idevágó kérdésre Müller.
  • Hiány lehet egy gyermekeknek szánt oltóanyagból, mert egy álhír miatt felvásárolták ezt. Müller viszont azt mondta, nincs hiány az oltóanyagból.
  • Elkerülhető a tömeges megbetegedés időszaka? Nehéz a kérdés, a világjárvány halad előre, és nagy valószínűséggel nem lehet majd ezt elkerülni, mondta Müller Cecília.
  • Tervezik a stadionok bevonását, ha tömeges megbetegedések lesznek? Vizsgálták az alternatív helyszíneket, de Kiss Róbert szerint jelenleg még csak a tervezés fázisában vagyunk.
  • Lakhely és nem pedig tartózkodási hely szerint mutatják a koronavírus-fertőzöttség területi adatait a kormányzati honlapon.
  • Egyelőre egészségügyi dolgozó nincs az elhunytak között – jelentette ki Müller kérdésre válaszolva.
  • Még mindig a háziorvos dönt abban, kit tesztelnek, a háziorvos rendeli meg a mentőautót a gyanús eseteknek, és a mentősök végzik el a mobilteszteket.
  • Ami sürgős, halasztást nem tűrő orvosi beavatkozás, ami életet veszélyeztet, és ami egészségromlást eredményezhet, azt továbbra sem lehet elhalasztani. De sokan a betegek maguk mondják le a kezeléseket, beavatkozásokat, ettől viszont kifejezetten óva intett Müller Cecília. Gyógyszereket se hagyjanak el, tette hozzá.
  • Fogorvoshoz a jelenlegi veszélyhelyzet idején csak sürgős esetben lehet menni, akut fájdalommal, gyulladással, figyelmeztetett a tisztifőorvos.
  • Az Amerikából hazaérkezőkre kéthetes házi karantén vár. Ha valaki tudja igazolni, hogy már ezt tünetmentesen letöltötte, el lehet ettől tekinteni.
  • A második pozitív teszteredménnyel látják igazoltnak a koronavírus-fertőzést, válaszolta a tisztifőorvos az Index kérdésére, hány pozitív teszt esetén kerül be valaki a hatósági regiszterbe igazolt fertőzöttként.
  • Létezik egy tanulmány, miszerint pár nap alatt tesztelhető lenne az egész ország. Erről az Index írt, kérdésünkre azonban, hogy felvették-e a kapcsolatot a tanulmány készítőjével, Müller Cecília azt mondta: felesleges lenne a tömeges tesztelés, mert az nem lenne hatással a járvány kezelésére. A járvány terjedésének megakadályozását a meghozott intézkedések garantálják.
  • Az újabb halálesetekre is tekintettel az Index arra is rákérdezett, még mindig nem kiugróan magas-e a magyar halálozási arány. A tisztifőorvos több évre visszamenőleg megnézte a halálozási adatokat, nemre, korra és más tényezőkre is tekintettel, mondta. "Még alacsonyabb is a mostani halálozási arány, mint az elmúlt két évben az év azonos időszakában" – mondta Müller Cecília. A kérdésünk természetesen a koronavírus okozta halálozásokra vonatkozott, nemzetközi összehasonlításban.
  • A tisztifőorvos válaszolt az országos járványt érintő újabb kérdésünkre is, azaz arra, hogy mekkora fertőzésszám, vagy más feltétel esetén lehet országos járványról beszélni. Müller szerint nem az esetszámtól függ, nem számhoz kötött, hogy járvány van-e, hanem a járványügyi szakemberek tudják ezt megállapítani. Miután világjárványról van szó a koronavírus esetében, így kijelenthető, hogy Magyarországon is járvány van.

Az Index egyébként ma ezekkel a kérdésekkel fordult az operatív törzshöz:

  • A Flightradar adatai szerint csütörtök este legalább hat Wizzair gép ment Kazahsztánba. Mi ennek az oka? Pontosan hány gép ment Kazahsztánba? Mit szállítanak ezek a járatok?
  • Létezik egy tanulmány, mely szerint az egész ország tesztelhető lenne pár nap alatt. Ennek a készítőivel felvették már a kapcsolatot?
  • Igaz, hogy az Uzsoki kórház kardiológiai osztályos főnővére koronavírus-pozitív lett, de a kollégákat nem tesztelik le, és továbbra is dolgoznak?
  • Az újabb tragikus haláleseteket is figyelembe véve Magyarországon még mindig nem magas a halálozási arány?
  • Tegnap egyértelművé tették, hogy országos járvány van. Hány esetszám kell bármely fertőző megbetegedés esetén az országos járvány jogszabályi követelményeinek teljesüléséhez?
  • A 17 769 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok az új koronavírussal, és egy esetben hányszor kell mintát venni?
  • Hányadik pozitív teszteredmény tüntetnek fel valakit regisztrált betegként a hivatalos kimutatásban?
  • Pontosan naponta hány labortesztet végeznek a NNK központi laborjában, és hány darab mintavételt értékelnek ki a kijelölt 7 laborban?
  • A nemrég külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek?
  • Vannak-e érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
  • Megerősítik, hogy járványügyi zárlat miatt kedd óta nem ügyel a fővárosi Szent Imre kórház érsebészete? Hány érintett egészségügyi dolgozó (orvos, nővér, ápoló) került karanténba, és hányan fertőződtek koronavírussal?