Nyolc újabb halottja és 83 fertőzöttje van a járványnak Magyarországon

HUS 2789
2020.04.27. 06:59

Nyolc újabb halálesetet és 83 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon a koronavírus-járványban a hivatalos adatok szerint hétfő hajnalra.

Az áldozatok között ketten a hatvanas éveiben jártak, egy férfi 79 éves volt, öt további áldozat 80 feletti volt, mindannyian szenvedtek valamilyen krónikus betegségben – derült ki a kormányzat tájékoztató oldaláról.

A 63 éves nő agyvérzésben, vírusos tüdőgyulladásban, cukorbetegségben szenvedett, a 66 éves férfinak daganatos betegsége volt.

Vasárnap tovább nőtt a kórházban ápolt magyarországi koronavírusos esetek száma, a 927, kórházi ellátást igénylő betegből 56-an szorultak lélegeztetőgép segítségére, derült ki az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján .

Müller Cecília országos tisztifőorvos többet között elmondta, hogy a magyarországi megoszlás különböző, „különböző mértékben érintettek a megyék”, továbbra is a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb igazolt koronavírus-fertőzött, és hogy

az operatív törzs szerint a járvány olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi, hogy május 3-tól enyhítsenek a korlátozó intézkedéseken.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pár nappal ezelőtti konferenciáján a kormány döntéshozatalát segítő szakemberek arról beszéltek, hogy egyelőre messze a nyájimmunitás, és a korlátozó intézkedések lazításával is óvatosan kell bánni, mert az egészségügyi rendszer könnyen túlterhelődhet – derült ki egy, a konferenciáról nyilvánosságra hozott videóból.

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa szerint kombinált stratégiára van szükség a továbbiakban. Ehhez bizonyos korlátozások fenntartása, szélesebb körű maszkhasználat és hatékonyabb kontaktkutatás mellett elengedhetetlen a tesztelések számának felpörgetése.

Az új magyar stratégiában az enyhe lazítás mellett megsokszorozott tesztelés, hatékonyabb kontaktkutatás, illetve kötelező maszkhasználat jöhet.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonon követheti nyomon:

(Borítókép: A kiskunhalasi járványkórház. Fotó: Huszti István / Index)