Online tárgyalást is tarthat a bíróság, ha minden eszköz adott

2020.05.01. 11:54

Veszélyhelyzet idején a bíróság munkája is nagyban eltér a szokványostól, és három témában alkotott véleményt a Kúria Polgári Kollégiuma, melyről pénteken adott ki közleményt a legfelsőbb bírói fórum.

A másodfokú polgári eljárások esetén az a főszabály a veszélyhelyzet idején, hogy a perorvoslati bíróságnak hivatalból mellőznie kell a nyilvános tárgyalás kitűzését. Vannak ugyan kivételek, de ez az értelmezés irányadó akkor is, ha az érintett felek még a veszélyhelyzet előtt kérték a tárgyalás tartását, ám annak időpontját még nem tűzték ki.

Civilisztikai (magánjogi, polgári, családjogi, munkajogi) ügyekben lehet ugyan e-tárgyalást tartani, de csak akkor lehet szó online videós tárgyalásról, ha az ehhez szükséges technikai feltételek a bíróság tagjain kívül minden, a tárgyalásra idézendő személynek is rendelkezésére állnak.

A harmadik vélemény a hozzátartozók közötti erőszak veszélyhelyzet idején alkalmazandó szabályait tartalmazza, például azt, hogy miként lehet elektronikus eszközök segítségével meghallgatni az érintett feleket.

A három kollégiumi vélemény a Kúria honlapján olvasható az alábbi linkeken: