Müller: Stabilizálódik a napi tíz körüli halottak száma

Képernyőfotó 2020-05-04 - 11.11.09.png
2020.05.04. 11:25

A védekezés új szakaszába léptünk, a járvány viszont továbbra is zajlik, kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben a helyzetben fokozottabb óvatosságra van szükség, ezért a területi különbségekről részletesebb adatokat fognak közölni, így megújult a kormányzati tájékoztató oldal. 

Ezután Müller elismételte a hétfő reggeli adatokat, miszerint 3035-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban, ebből 2054 aktív beteg. Meghalt újabb 11 idős beteg, ezzel 351-re emelkedett az elhunytak száma, 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, a halottak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. 

Azokat nevezik gyógyultnak, akik negatív eredménnyel távoznak az intézményekből, nincsenek tüneteik, de azokat is, akik tünetmentesen végigvészelték a tizennégy napos házi karantént, magyarázta az országos tisztifőorvos. Az ellátórendszerből nem esik ki senki, minden pozitív esetről tudnak Müller szerint, a halottakat is felsorolják a kormányzati oldalon. Úgy tűnik, az elhunytak napi száma „stabilizálódni látszódik” tíz körül, tette hozzá. Egyensúlyban vannak a számok Müller szerint. 

Az operatív törzs sajtótájékoztatójának élőjét itt nézheti vissza, ha továbbgörget, folytatódik a cikk.

Müller Cecília: Az egészségügyi ellátás fokozatosan újraindul - az operatív törzs május 4-i tájékoztatója

Több intézkedés kezdődik el ma, ami arra int, hogy még szorosabban figyeljük a számok változását, és hogy azonnal észleljék, amint beavatkozásra van szükség, mondta.

Az egészségügyi ellátás fokozatosan újraindul, ezek rendkívüli óvatos lépések Müller szerint, de minden adat arra mutat, hogy kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk, így van lehetőség az újranyitásokra. A sürgősségi ellátás nem változik. A háziorvosi, gyerekorvosi, védőnői, fogászati, járóbeteg-vizsgálat, az egynapos ellátások, a rehabilitációs és transzplantációs beavatkozások, valamint a nem közfinanszírozott magánellátásokra vonatkozó rendeletek változnak meg a mai naptól. 

Ez viszont nem jelenti azt Müller szerint, hogy az élet visszaáll a járvány előtti állapotba, csak elkezdődik az ellátás bővítése.

Elismételte, hogy telefonon kell bejelentkezni a háziorvoshoz, mert egyszerre csak négy ember lehet bent a rendelőben, így tehát csak előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni az orvosnál. 

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett arra, hogy a kijárási korlátozások érvényesek maradtak Budapestre és Pest megyére, de vidéken újraindul lassan az élet. Ezután adatokat közölt:

  • 4677 esetben szegték meg a kijárási korlátozást a hosszú hétvégén, ebből 1319 helyszíni bírság, 1066 feljelentés. Az összes rendőri intézkedés a 45 ezret is meghaladta.
  • 315 esetben büntetőeljárás indult, ebből 83 rémhírterjesztés miatt.
  • Tompa, Röszkénél, Kőszeg és Csanádpalotánál is többórás várakozási idő van.

Sajtókérdésekre adott válaszok:

  • A látogatási tilalom fennmarad továbbra is az egészségügyi intézményekben, az apás szülésnél sincsenek változások: ha az apa igazoltan egészséges, és a kórház feltételei adottak, akkor bemehet az apa is. (Délmagyar)
  • Az idősotthonokat sem lehet még látogatni, ebben sincs változás. Müller még nem látja, mikor tudnak ezen változtatni. Az idős emberek továbbra is a legveszélyeztetettebbek. (Észak-Magyarország, Heves megyei hírlap)
  • Az üzletek korlátozott nyitvatartása nem vonatkozik a fodrászatokra, kozmetikusokra. (Dunántúli Napló)
  • Telefonon kell bejelentkezni a háziorvoshoz. Ha személyes megjelenés nem szükséges az orvoshoz, akkor az orvos állítja ki az igazolást, recepteket. Ha személyes vizsgálat kell, akkor konkrét időpontra mehet a beteg, amit előre egyeztettek. (Somogyi Hírlap)
  • Mindenki köteles a tömegközlekedésen és a boltokban eltakarni a száját. A futároknak és taxisoknak nem kötelező, de indokolt. (Origo)
  • A járvány tetőzéséről: a számok biztatók, de óvatosságra is intenek Müller szerint. A járványnak nincs vége, de úgy tűnik, hogy a helyzet stagnál. A reprodukciós ráta jelentősen 1 alá csökkent. Az átadás nem mindennap ugyanannyi, hanem kevesebbé válik napról napra. (Origo)
  • Lehetőség szerint mindenki tartson a másik embertől másfél méteres távolságot, ezeket asztaltársaságonként kell érteni az éttermek teraszain. Arra nincsenek korlátozó intézkedések, hogy csak az egy háztartásban lévők ülhetnek-e egy asztalhoz.  (Ripost)
  • Limitált az egy órán belül elláthatók száma is, Müller újra a háziorvosi egyeztetésekről beszélt. (Pesti Srácok)
  • A Kamaraerdei úti idősotthonról Müller azt mondta, ott 33 gondozott és 9 gondozó fertőződött meg. Jelenleg 30 otthonban jelent meg a vírus, érinti a gondozottakat és gondozókat is.  Összesen 79 ember halt meg az idősotthonokban. (M1, HVG)
  • Müller szakfőorvosi vizsgálatot rendelt el a tatabányai kórház meghalt dolgozójával kapcsolatban, miszerint igaz-e a feleség állítása, hogy nem volt alapbetegsége a férjének. Erről egyelőre nem tud tájékoztatást adni még, mondta az országos tisztifőorvos. (RTL)
  • Azt nyilvánítják gyógyulttá, aki kórházban volt, de negatív eredménye van. Azt is, aki tünetmentesen letöltötte a tizennégy napos házi karanténját. (RTL)
  • A következő két hét bizonyítja visszamenőleg, hogy most történt-e meg valóban a tetőzés. (RTL)
  • A legnehezebb kérdések egyike Müller szerint, hogy az unokák megnézhetik-e a nagyszülőket. Az országos tisztifőorvos óvatosságra int, de azt mondta, akik vidéken élnek, ők láthatják egymást, csak tartsák a távolságot, ne ölelkezzenek, egyelőre csak a szemek gyönyörködjenek az unokákban.  (HVG)

Az Index két kérdéssel fordult hétfőn az operatív törzshöz, amikre nem kaptunk választ:

  • A gyerektáborokra is vonatkozik a rendezvénytiltás augusztus 15-ig?
  • Mi indokolja a csak Pest megyei korlátozásokat, amikor több megyében is nagyobb a lakosságarányos fertőzés?

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.)