Ipsos: Csökkent a bizalom az operatív törzs iránt

2020.05.06. 10:51 Módosítva: 2020.05.06. 12:00

Országos mintán zajló online kutatást végzett az Ipsos közvélemény-kutató cég a koronavírus-járvány hatásairól. A felmérés ezer felnőttkorú magyar állampolgár megkérdezésével, az Ipsos Omnibusz kutatásának részeként készült április végén. 

A felmérés eredménye alapján

  • egyre többen érzik túlzónak a vírus körüli médiaaktivitást:

a 18-39 évesek különösen szkeptikusan kezelik a koronavírus-járvány kitörésének média által sugallt súlyosságát. Kétharmados többség bízik a gyógyszergyártók vakcinafejlesztésében, míg 37 százalék hisz abban, hogy júniusra visszaáll a korábbi rend.

Továbbra is a tudósok és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a leghitelesebb véleményformálók a koronavírussal kapcsolatban. Májusban a kormánnyal és az operatív törzzsel szemben azonban jelentősen csökkent a bizalom áprilishoz képest. 

  • A legtöbben Budapesten dolgoznak otthonról.

Tíz diplomás közül hat él a home office lehetőségével (58%), míg a legfeljebb általános iskolai tanulmányokat végzett munkavállalók mindössze negyede (24%). Legnagyobb arányban (63%) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

  • Az arcmaszk viselésének aránya 13 százalékponttal 60 százalékra emelkedett egy hónap alatt. Ez az arány még magasabb a 60 év felettiek körében.
  • A tömegközlekedési eszközöket változatlanul nagyjából kétharmados többség kerüli.
  • A gyakori kézmosás vagy a fertőtlenítőszer használata maradandónak bizonyul.
  • A lakosság negyede (26 százalék) attól teszi leginkább függővé a felvett szokásai enyhítését, hogy elérhető lesz-e a koronavírus elleni védőoltás, ötödük pedig elsősorban a kormány vagy a járványügyi hatóság/tisztifőorvos bejelentését várja a veszélyhelyzet végéről (22 és 20 százalék).