RTL: Van, hogy hétvégén egyáltalán nem jut maszk a nyíregyházi kórház dolgozóinak

2020.05.07. 23:28

Kezdetben lejárt szavatosságú maszkokat kaptak a nyíregyházi kórház dolgozói, és az is felmerült, hogy ezeket a használat után újra fertőtlenítik, és megint használják, de ebbe nem egyeztek bele a dolgozók. Ezt mesélte az RTL Híradónak a nyíregyházi kórház egyik munkatársa.

Az egyik dolgozó egy olyan FFP2-es maszkot mutatott a tévének, amelynek már több mint két éve lejárt a szavatossági ideje, márciusban mégis több ilyet kaptak a kórház dolgozói. Ráadásul azt tervezték, hogy ezeket használat után külön gyűjtik majd, hogy aztán fertőtlenítés után újra használni tudják. Ebbe azonban az intézmény dolgozói nem mentek bele - hangzik el az adásban.

A dolgozó azt mondja,

még mindig nincs elegendő maszk,

állítása szerint a hétvégék a legrosszabbak, van, hogy a vasárnapi nappalosoknak, vagy az éjszakai műszakban dolgozóknak egyáltalán nem jut semmilyen maszk.

Egy körlevelet is mutatott, amit a főigazgató írt, arról, hogy a munkatársaknak szigorúan tilos a munkájukhoz kapcsolódó képeket a közösségi oldalakra feltenni, mert az riadalmat, félelmet kelthet az emberekben.

Az emberi erőforrások minisztériuma szerint ez nem központi utasítás volt, 

védőfelszerelésből pedig több hétre elegendő mennyiség van minden kórházban.

Elismerték, hogy Nyíregyházán voltak lejárt maszkok, de ezeket szerintük azonnal cserélték, és azóta már oda is érkeztek újabb védőfelszerelések.