Koronavírus: 9 ember meghalt, 64 meggyógyult

K EPA20200506081
2020.05.08. 07:03 Módosítva: 2020.05.08. 09:49

9 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma, a járványnak összesen 392 áldozata van Magyarországon – közölte pénteken a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A tájékoztatás szerint 64-en gyógyultak meg, és 5022 mintavétel történt csütörtökön. 

Az Aktív esetek száma 1921.

Az aktív fertőzöttek 62%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 54%-a budapesti vagy Pest megyei. 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen. A Pesti úti idősotthonban 41 főre nőtt az elhunytak száma.

Csütörtökön, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy két gyereket is kórházban ápolnak koronavírus-fertőzés miatt, lélegeztetőgépre egyiküket sem kellett még tenni. Az adatok alakulását a tisztifőorvos biztatónak látja, több napja ugyanis jelentősen csökken az új fertőzöttek száma.

Úgy néz ki, „hogy az előzetes becslések és számítások beigazolódni látszanak, bizakodók vagyunk” – fogalmazott Müller. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a szakemberek május harmadikára várják a vírus tetőzését Magyarországon. Azt, hogy ez valóban megtörtént-e akkortájt, két hétre rá, az addigi adatok utólagos értékelésével tudják megállapítani a szakértők, mondta a héten Müller Cecília.

Ahogy arról többször beszámoltunk, az egyetemek több mint 17 ezer embert vizsgáló tesztsorozata múlt héten elindult a budapesti helyszínen. A Semmelweis Egyetem kéri, hogy az összes behívott vegyen részt az ingyenes, fájdalommentes vizsgálaton. 

Arról már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy a budapestiek és Pest megyeiek is elmehetnek a vidéki ingatlanjaikba, nincs lezárás a főváros/Pest megye és a vidék között, de kérnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.

Gulyás a gazdaságvédelmi akciótervről többek között azt mondta: a vállalkozások számára az Európai Unió lehetővé tette, hogy vállalkozásösztönző beruházásokat nyújtson a magyar kormány. Több mint 50 milliárd forintot tudnak kifizetni, de ennek megemeléséről még dönteni fognak, mondta. Hozzátette azt is, hogy annyi új munkahelyet hoznak létre, amennyit a koronavírus elvesz.

Sajtókérdésekre válaszul elhangzott, hogy szeretnék az alapellátást és a járóbeteg-ellátást helyreállítani, ez a védekezés második szakaszának része. Itt derült ki az is, hogy a legidősebb koronavírusból felgyógyult ember Magyarországon egy 97 éves beteg, akit a Szent János Kórházban kezeltek.

A Pesti úti idősotthon is szóba került: Gulyás elmondta, hogy nem hiszi, hogy nem kell felelőst keresni. Annak, hogy a felelősség kit, milyen mértékben terhel, nem egy politikai vitában kell kiderülnie. Ez egy hatósági vizsgálat, mondta a miniszter. 

A turizmusról Gulyás azt mondta, legkésőbb júniusban már el tud indulni a belföldi turizmus. A jelenlegi szabályok május 18-ig biztos érvényben maradnak, a kormány jövő héten átnézi, hogy működtek-e ezek az új szabályok. Elmondta azt is:  szerinte addig lesz veszélyhelyzet, amíg rendkívüli intézkedésekre szükség van. Egy nappal sem tartják fenn azt tovább az indokoltnál.

A nyári táborokról úgy tájékoztattak: Novák Katalin ad majd javaslatot a kormánynak arra, mi legyen a gyerektáborokkal. Ezt vélhetően már jövő szerdán megvitatják a kormányülésen. 

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

Borítókép: MTI / EPA Fotós: Taccjana Zenkovics