A koronavírusban meghaltak lakcíme szerepel a hivatalos halálozási adatnál

2020-05-11 11 12 09-index hu – Facebook-keresés.png
2020.05.11. 12:04

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azon túl, hogy elmondták a napi adatokat – amelyekről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen –, másról is volt szó. A tájékoztatót itt tudja megnézni, alant a fontosabb információk összefoglalója:

A koronavírusban meghaltak lakcíme szerepel a hivatalos halálozási adatnál - az operatív törzs május 11-i tájékoztatója

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, változtak a Horvátországba beutazás feltételei: a beutazni akaróknak igazolniuk kell, hogy rendelkeznek ingatlannal vagy hajóval Horvátországban, vagy a beutazás célja temetés vagy munkavégzés, üzleti tárgyalás.

Müller Cecília elmondta, március 4-e után a járványgörbe – igaz, némi kiugrásokkal – hétről hétre egyenletesen emelkedő görbét mutatott, a magas reprodukciós ráta csak rövid ideig volt, alapvetően alacsonyan tudták tartani a fertőzöttségi szintet Magyarországon. Ez pedig közös siker, az ország fegyelmezett volt. Európa alsó harmadában szereplünk az elhunytak számával, mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint „nem mutattunk ki a járvány időtartama alatt többlethalálozást”.

A részletes elemzés azt mutatja, a halálesetek általában krónikus megbetegedésekhez, több betegségben szenvedőkhöz kötődnek, és jellemzően idősek haltak meg. 421 halottból

  • 198-an 80 év felettiek,
  • 177-en 65–79 évesek,
  • 20-an 60–64 évesek,
  • 15-en 50–59 évesek,
  • 8-an 40–49 évesek,
  • 3-an 30–39 évesek

voltak. A járvány alatt 67 19 évnél fiatalabb beteget regisztráltak, többen már meggyógyultak. Halálozás nem volt közöttük.

Jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván.

A fertőzöttek 42 százaléka férfi, ami tükrözi a magyarországi korfát. Müller szerint a területi adatok sem változnak nagyon, a 100 ezer főre jutó megbetegedési arányok tekintetében Budapest vezet, mellette Pest megye és Fejér megye erősebb, illetve Zala megye. Itt elsősorban a bentlakásos intézmények tolták meg a számokat.

A betegség átlagos lappangási ideje öt-hat nap, de a maximális szám 14 nap is lehet.

Ma száz főre nőtt a koronavírusban meghalt, idősotthonban lakók száma az egész országban.

Minden negyedik elhunyt valamilyen idősotthon lakója volt. 74 fő budapesti idősotthonokban lakott, a többi vidékiben. A Pesti útiban ebből 42 fő. Országosan összesen 32 idősotthonban regisztráltak vírusos megbetegedést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben.

.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A tatabányai kórházban „alakulunk”, mondta Müller. Mindent megtesznek, hogy kontroll alatt tartsák a megbetegedések számát. Még helyszíni szemle is lesz.
  • A szabályszegések száma európai viszonylatban nem kiugró, sőt, Kiss szerint a házi karantént megszegők aránya kevesebb mint fél százalék, tehát a lakosság alapvetően szabálykövető.
  • Akiknél enyhébben zajlik a betegség, de kórházi kezelés szükséges, azok egy-két hét alatt meggyógyulnak. Akiknél súlyosabban, intenzív ápolásra szorulnak, azoknál három–öt hét is lehet.
  • Nehéz elérni telefonon a házi orvosokat, de Müller Cecíilia türelmet kér, és kitartó próbálkozást. Elmondta, „kettő alkalommal mi is segítettünk elérni háziorvost”.
  • Az Index kérdésére is válaszoltak. Azt kérdeztük: ha valaki vidéken él, de Budapestre szállítják kórházba, és a fővárosban veszíti életét a koronavírussal összefüggésben, az a hivatalos adatközlésben budapesti halálozási adatként jelenik meg? A válasz szerint „a hivatalos adatközlésben, adatszolgáltatásban halálozási adatként az elhunyt személy lakcíme szerepel”.
  • Az operatív törzs szerint ma reggelig sem kapták meg hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester kérdéseit a budapesti adatokra vonatkozóan.
  • A kormány szerdán tárgyalja a Pest megyei korlátozások enyhítését.

Az Index a következő két kérdést küldte ma az operatív törzsnek:

  • Mi az oka annak, hogy a hatósági influenzafigyelő dokumentumok tanúsága szerint mintegy négyezer vizsgálati minta tűnt el múlt szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról? Hogyan fordulhat elő, hogy az év 12. hetére vonatkozó dokumentumban a 2855 jelentett influenzagyanús betegtől származó vizsgálati mintából egy május 6-i módosítással 70 lett, az előző heti 1248-ból pedig 165?
  • Ha valaki vidéken él, de Budapestre szállítják kórházba, és a fővárosban veszíti életét a koronavírussal összefüggésben, az a hivatalos adatközlésben budapesti halálozási adatként jelenik meg?

(Borítókép: Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: képernyőkép / Index)