Elvenné a kormány a helyi önkormányzatoktól a nagyberuházásokat

2020.05.13. 09:34

Új törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amelynek értelmében a kormány elvenné a helyi városvezetéstől és a mindenhol fideszes többségű megyei önkormányzatokra bízná azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre, írja az ATV.

Az éjszaka benyújtott törvényjavaslat indoklásában többek között azt írja Semjén, hogy

a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására.

A miniszterelnök-helyettes arra is kitér, hogy ehhez miért szükséges elvenni a helyi önkormányzatok feladatköreit és hatásköreit, és odaadni a mindenhol fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknak.

Semjén szerint „a törvényjavaslat alapján létrejövő különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat azok fekvése szerinti települési önkormányzat határain”, és „a törvényjavaslat szerinti megoldás arányosabb elosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra való tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem annál tágabb körben, akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat”.

A törvényjavaslat összecseng a gödi Samsung-gyár ügyével és a tavalyi önkormányzati választások eredményével. A kormány jól láthatóan igyekszik minél kevesebb esélyt adni arra, hogy ellenzéki vezetésű városok komoly gazdasági beruházások feletti irányítást kapjanak, és ebben segíthet nekik a Semjén által benyújtott törvényjavaslat is.