Az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartanak, élőben közvetítjük ma is.

Ezeket a kérdéseket küldtük el az operatív törzsnek:

  • Javasolja az operatív törzs a kormánynak, hogy oldják fel Budapesten a kijárási korlátozásokat, valamint az üzletek, vendéglátóhelyek nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat?
  • A korábbi tájékoztatás szerint a fővárosi és Pest megyei korlátozások feloldásának feltétele a budapesti idősotthonokban kialakult járványhelyzet alakulása. Hogyan változott az elmúlt héten az idősotthonokban, szociális intézményekben az új fertőzések és a halálozások aránya, hány új esetet regisztráltak az elmúlt hét napban, és hány intézményben?
  • Az egyetemek országos átfertőzöttségi kutatásának eddigi eredményei alapján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: nincs járvány Magyarországon. Az eredmények alapján indokolt fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?
  • Miért módosítottak három nap után azon a tisztiorvosi utasításon, amely két budapesti kórházat jelölt ki valamennyi középsúlyos, kritikus állapotban lévő koronavírusos beteg ellátására? Müller Cecília és Kásler Miklós első levelében az szerepelt, a "gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket" Budapestre kell szállítani. Ezt az eredeti döntést mi indokolta? Szállítottak-e át a hétvége során már régebb óta kezelt betegeket Budapestre? Ha igen, hányat?
  • A két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben felszabadított ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • Eddig hány beteget láttak el összesen a kiskunhalasi mobil járványkórházban, és hány fertőzött fekszik jelenleg az intézményben?
  • Találtak bármiféle hiányosságot a debreceni, a szegedi vagy a pécsi klinika esetében, hogy inkább Budapestre irányítanák a középsúlyos és kritikus állapotú Covid-19 betegeket?

Az MTVA adását az RTL Klub segítségével közvetítjük.