Karácsony: A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

2020.05.14. 13:05 Módosítva: 2020.05.14. 13:35

A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket

– jelentette ki Karácsony Gergely a kormányinfót követően közzétett Facebook-bejegyzésében. A főpolgármester Gulyás Gergely értetlenkedő, Karácsony álláspontját homályosnak lefestő szavaira reagálva azt írta:

  • "1. Budapesten el kell kezdeni a nyitást.
  • 2. Amikor erről "Budapest Restart, javaslatok a főváros felelős újranyitása" címmel írok programot, annak melyik szavát nem értik?
  • 3. A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb."

Arról már írtunk, hogy a Budapest "újranyitását", azaz a kijárási korlátozások megszüntetését, vagy enyhítését érintően is vita alakult ki a főváros és a kormány között. A főpolgármester csütörtökön reggel közzétette Facebook-oldalán válaszát Gulyás Gergelynek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egy nappal korábban levélben fordult a főpolgármesterhez, valamint a budapesti kerületi polgármesterekhez a Budapesten is hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos véleményüket kérve.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy álláspontját már korábban közzétette, ennek lényege, hogy amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

Csütörtökön a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karácsony Gergely-féle Budapest Restart tervről  azt mondta, ez a hosszú anyag azért született, hogy ne kelljen egyértelmű és világos állásfoglalást tenni azzal kapcsolatban, hogy Budapesten a főpolgármester a nyitást támogatja, és nem törekedett a lényeg leszűkítésére ebben a tervben. Karácsony vádaskodott is ebben szerinte, de vannak olyan budapesti polgármesterek, akik világosan leírték a véleményüket a nyitásról.