Pest megyében enyhítenek, Budapestről még nem döntöttek

2020-05-14 11 11 09-Index.hu - Kezdőlap.png
2020.05.14. 11:09 Módosítva: 2020.05.14. 12:15
  • Pest megyében enyhítenek a korlátozásokon, mostantól a többi megyével egyenértékűnek tekintik.
  • Budapestről még nem döntöttek, várják a kerületi polgármesterek visszajelzéseit.
  • Vidéken több enyhítés jön, a cukrászdákban, éttermekben, kávézókban már bent is lehet tartózkodni, betartva a távolságot.
  • A szabad területű parkok, játszóterek is megnyitnak vidéken, ahogy a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket.
  • Esküvőket és lagzikat is lehet tartani, de maximum 200-an lehetnek rajtuk.
  • Lehet nyári gyerektáborokat tartani, de ott aludni még nem lehet.
  • Június 2-ig biztosan nem lesz iskolai oktatás.
  • Az optimális forgatókönyv, hogy június vége felé a kormány vissza tudja adni a rendkívüli veszélyhelyzet jogrendjét.

A kormány szerdán is ülésezett, méghozzá tizenkét órán keresztül, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón. Azt állapították itt meg, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után csökken a fertőzöttek és a halottak száma, ami azért van, mert az ország betartotta a szabályokat. A miniszter külön köszönetet mondott a budapestieknek és a Pest megyeieknek, akik annak ellenére is betartották az előírásokat, hogy az ország többi részén már enyhítettek.

Gulyás szerint a lazítások nem vezettek oda, hogy tömegessé váltak volna a fertőzések vidéken, az újabb megbetegedések többsége továbbra is a fővárosban van.

A kormány szerdán arról döntött, hogy a mindenkire kötelező közös szabályokon nem változtatnak, a másfél méteres távolság és a maszkviselés továbbra is kötelező marad mindenhol.

Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy

Pest megyét a többi megyével egyenértékűnek tekintik mostantól, itt is enyhítések jönnek, Budapestről még nem hATÁROZTAK.

A budapesti polgármesterek véleményét kikérték arról, hogy mi legyen, nekik ma délután háromig van idejük elküldeni visszajelzéseiket. Ezek mentén, valamint a virológusok ajánlásai alapján dönt a kormány arról, hogy milyen enyhítések lehetnének hétfőtől Budapesten is.

A kormányinfóról itt nézheti vissza, alább folytatódik a cikk.

Gulyás Gergely: Pest megyében enyhítenek, Budapestről még nem döntöttek (a teljes kormányinfó)

Gulyás szerint az már látható, hogy vidéken további enyhítő intézkedésekre van lehetőség. Ahol indokoltnak látják a változtatást:

  • megengedett lesz a tartózkodás az éttermek, kávézók, cukrászdák belső, zárt részében, de a dolgozóknak kötelező maszkot viselni, és arra kérik az embereket is, hogy viseljék a maszkot, tartsák be a megfelelő védőtávolságot;
  • hétfőtől vidéken a szabad területen lévő parkok, játszóterek is látogathatók, és
  • a szállodák, panziók fogadhatnak vendégeket, a védőtávolság betartásával.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szerdán további fontos ügyekről is tárgyalt a kormány, amelyek az Európai Unióval kapcsolatosak. A német alkotmánybíróság döntését tegnap már ismerték. Az a véleményük, ha valaki elolvassa ezt a döntést, akkor látja, hogy az rendkívül fontos alapelveket rögzített. Azt tudják mondani, hogy európai uniós jognak elsőbbsége van, de ez csak a közösen gyakorolt hatáskörben lehetséges.

Tárgyalt a kormány az Európai Unió csütörtöki vitájáról, ami „boszorkányüldözés, koncepciós eljárás, ahol előre megírták az ítéletet”, mondta Gulyás arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nem szólalhatott fel Orbán Viktor helyett, pedig ezt még a kommunistáknál is megengedték szerinte.

Szentkirályi Alexandra kitért az esküvőkre és lagzikra is. Ezzel kapcsolatban arról született döntés, hogy június 1-től minden megyében – kivéve Budapestet – 200 főig rendezhető esküvő és lagzi a megfelelő védőtávolság betartásával.

Sajtókérdésekre adott válaszok:

  • Lehetnek gyerektáborok, de nem lehet ott aludni. Arról a hónap végén dönt a kormány, hogy lehetnek-e olyan táborok is, ahol majd az ott alvás is lehetséges.
  • Június 2-ig biztosan nem lesz iskolai oktatás, a továbbiakról még nem döntöttek.
  • A Karácsony Gergely-féle Budapest Restart tervről Gulyás azt mondta, ez a hosszú anyag azért született, hogy ne kelljen egyértelmű és világos állásfoglalást tenni azzal kapcsolatban, hogy Budapesten a főpolgármester a nyitást támogatja, és nem törekedett a lényeg leszűkítésére ebben a tervben. A miniszter szerint Karácsony vádaskodott is az anyagban, de vannak olyan budapesti polgármesterek, akik világosan leírták véleményüket a nyitásról.
  • A Kúria döntése Magyarországon mindenkire kötelező, annak eleget kell tenni, reagált Gulyás a Kúria gyöngyöspatai ítéletére. Az ítélettel ugyanakkor nem értenek egyet, „egy igazságtalan ítéletről van szó, ahol csak vesztesek vannak”, mondta a miniszter. „Azok is, akik nem oktatásban kapnak kompenzációt, azok is, akik ma Gyöngyöspatán joggal háborodnak fel, hogy ilyen ügyben lehet komoly kártérítést kapni, ezért is van helye törvénymódosításnak. Felelőtlen helyzetet idéztek elő azok, akik ezt az eljárást elindították.” A jövőben olyan jogszabály-módosítást fogadhatnak el, ami „kvázi természetben szolgáltatja, ha az oktatás sérül, akkor azt oktatással kell kárpótolni”.
  • A kormány arra törekedett, hogy azok is kaphassanak fizetést, akiknek a munkahelye jelenleg nem működik, például tanárok, óvónők, de néhány önkormányzat például idősgondozásba tette át az ilyen munkaerőket.
  • A várostól elvett, különleges gazdasági övezetté alakított gödi Samsung-gyár ügyében, illetve a gazdasági övezetekről szóló törvénymódosítással kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy ezzel a lépéssel is egy régi igazságtalanságot orvosolnak. Kifejtette, hogy a jogszabály-módosítás csak a bővülő, ezt követő beruházásokat érinti. Azokra a kisebb településekre vonatkozik, ahol az 5 milliárd forintnál magasabb beruházások valósulnak meg. Az ilyen nagyobb adóbevételeket a megyében több település között lehet szétosztani. A megyei jogú városoknál és a fővárosnál azonban nem indokolt az elosztás.
  • A gépjárműadóval kapcsolatban világos döntés van, ez 34 milliárdot forintot jelent összesen.
  • A kormány az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról még januárban döntött, emögött állnak méltányolható környezetvédelmi szempontok, de erre az európai uniós irányelv is kötelezte a kormányt.
  • Gulyás szerint nem igaz, hogy nem kapják meg a védőfelszereléseket a kórházak. Minden kórháznak legalább tíznapnyi tartaléka van védőfelszerelésekből, és naponta minden kórház bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak, és ennek megfelelően kapnak utánpótlást.
  • Európában mindenhol egyetértés van arról, hogy komoly a második hullám veszélye, lesznek még benne néhány napig tartó emelkedések. Ezért az egészségügynek rugalmasnak kell lennie, és mindenképp fent kell tartani olyan intézkedéseket, amikre majd lehet számítani. Már nem kell fenntartani a szabaddá tett ágyakat, de azt a felhatalmazást igen, hogy ha bármikor baj van, lehessen intézkedni, válaszolta Gulyás az Index kérdésére, miszerint: az újabb betegellátási rend, illetve a két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben országszerte felszabadított kórházi ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • Az Index kérdésére Gulyás azt válaszolta, hogy rémhírterjesztés miatt is több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel való fenyegetés miatt pedig jelenleg 27 eljárás folyik. Az egyik, nagyobb nyilvánosságot kapott ügyben, „ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség szerint nem történt bűncselekmény. Ilyen egy jogállamban előfordul, ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kérése is az, hogy csak a legindokoltabb esetben járjanak el” – mondta Gulyás. 
  • A kormánnyal szemben legellenségesebb újságíró is hiányzik, reagált Gulyás arra, hogy mikor lehetnek újra olyan sajtótájékoztatók, amelyeken az újságírók személyesen vehetnek részt. A miniszter személy szerint örülne, ha erre mielőbb sor kerülhetne, és visszatérhetnének a korábbi keretek közé, ő ezt támogatja.
  • Ha Románia egy erős állam lenne, akkor gazdagítaná, hogy vannak benne erős nemzetiségek, így a magyar is. Ha öncélúan nacionalista, akkor nem. A magyar nemzet is része Romániának Gulyás szerint.
  • A veszélyhelyzet azért kell, mert olyan korlátozásokkal jár, amikre normális időkben a kormánynak nem lenne lehetősége. Erre a járványhelyzet okod ad, ebben a magyar politika egyetértett. Nem vitás, hogy erre még szükség van, remélik, hogy minél rövidebb ideig, talán június vége felé vissza tudja adni a kormány a rendkívüli veszélyhelyzet jogrendjét, mondta Gulyás.
  • A Modern Városok Program tervezetének beruházásai folynak, a jövő évi költségvetés tervezésekor is igyekeznek a lehető legszélesebb kereteket nyitni, de ez függ az idei gazdasági eredményektől is, mondta a miniszter.
  • Egy nap alatt több mint 15 ezer ember jelentkezett a kormány fizette informatikai alapképzésre, amit az elveszített munkahelyek miatt indítottak. Ha valaki elvégzi, akkor százszázalékos támogatással folytathatja a képzést.
  • Gulyás szerint a bérlő és a bérbeadó köthet a szerződéstől eltérő megállapodásokat. „Ha valaki elmegy egy ügyvédhez, akkor a szakember el fogja mondani, hogy nagyjából milyen mérséklés jöhet szóba” – mondta a miniszter.
  • Vidéken most már egész nap nyitva lehetnek a boltok, így azok a károk, amelyek bekövetkeztek az elmúlt két hónapban, most már valamilyen szinten mérsékelhetők.
  • Amikor a járványveszély fokozottá vált, akkor az országnak 2700-2800 lélegeztetőgépe volt, ebből 800-900 volt foglalt (köztük az altatógépek is). A virológusok és matematikusok azt mondták akkor, ha nem sikerül megfékezni a járványt, a legrosszabb esetben 8000-8500 lélegeztetőgépre lesz szükség. A kormány felelősen cselekedett, mert mindent megtett, hogy lélegeztetőgépeket vegyen, de a piacon óriási volt a kereslet és csekély a kínálat. A legtöbbet Kínából lehetett venni. Ma 5000-hez közelít a használható lélegeztetőgépek száma, de még ez sem az összes, mert a beérkező gépeket előbb elvámolják, aztán az orvosok átnézik, hogy jól működnek-e, így ez ezekkel még bővülni fog, és el fogja érni a 8000-es számot is, mondta Gulyás.
  • A veszélyhelyzet időszakára rendelték el az ingyenes parkolást, és annak megszüntetését egyelőre nem látják indokoltnak. Gulyás szerint a veszélyhelyzet végéig indokolt lesz fenntartani ezt az állapotot.
  • A Trianon-emlékmű elkészült, de valószínűleg augusztusban avatják fel, nem június 4-én.
  • „Magyarország kész és képes a saját külső határait megvédeni, a kormány továbbra is ezt képviseli Európában, ha ezt a képességét elveszítené Európa, tömegesen akarnának ide vándorolni. Egyszer ezt már átéltük, másodszorra jó lenne ezt elkerülni” – mondta Gulyás.
  • A remények szerint néhány hónapra meghosszabbítják a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett európai polgári kezdeményezés aláírását, mondta a miniszter.
  • A gazdasági visszaesésről eltérőek a vélemények, a kormány a saját prognózisa alapján tervez. A kormányon belül sincs egyébként egyetértés abban, hogy milyen mértékű lesz Magyarországon a recesszió. A hivatalos vélemény a pénzügyminiszteré, aki 3 százalékos gazdasági csökkenéssel számol, ez alapján terveznek is, mondta Gulyás.

Az Index ezeket a kérdéseket küldte Gulyás Gergelynek:

  • Hogyan értékeli Gulyás Gergely miniszter az elmúlt napok híreit, miszerint a rendőrség személyes Facebook-oldalakra posztolt vélemények miatt mennek ki, és vonnak eljárás alá embereket rémhírterjesztés gyanújával? Ilyen alapon Szentkirályi Alexandra "téves értelmezése" a budapestiek vidékre utazásáról, valamint Gulyás Gergely kijelentése a kormányinfón tartózkodók fertőzési és fertőződési lehetőségeiről szintén rémhírkeltésnek minősülhetnek?
  • Az újabb betegellátási rend, illetve a két budapesti – illetve a további néhány vidéki – járványkórház kijelölése azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben országszerte felszabadított kórházi ágyakon újra fogadhatják a betegeket az intézmények? Egy újabb járványhullám esetén újra fel kell majd szabadítani ezeket az ágyakat?
  • A korábbi kormányzati tájékoztatás szerint a fővárosi és Pest megyei korlátozások feloldásának feltétele a budapesti idősotthonokban kialakult járványhelyzet alakulása. Hogyan változott az elmúlt héten az idősotthonokban, szociális intézményekben az új fertőzések és a halálozások aránya, hány új esetet regisztráltak az elmúlt hét napban, és hány intézményben?
  • Az egyetemek országos átfertőzöttségi kutatásának eddigi eredményei alapján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette: nincs járvány Magyarországon. Az eredmények alapján indokolt fenntartani a járványügyi veszélyhelyzetet?

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a mai kormányinfón. Fotó: képernyőkép / Index)